НОВИНИ ДНЯ: Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворогавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.04.2021 498

Лжекомунальники і псевдосоцпрацівники: як не стати жертвою шахраїв

Вони називаються то соцпрацівниками, то комунальниками, то правоохоронцями – в Україні нова хвиля шахрайських злочинів. Щоразу аферисти вигадують більш витончені схеми, щоб залізти до наших гаманців. Водночас вдаються і до старих, перевірених махінацій. Як не втрапити у тенета шахраїв?

Щоб поспілкуватися з 94-річною Оленою Перепелицею із Сум журналісти кілька хвилин ведуть перемовини на сходовому майданчику. І тільки після надання журналістського посвідчення літня жінка пускає працівників ЗМІ до квартири.

Такої обачності пані Олену навчив нещодавній випадок – шахрайка видурила у неї майже 40 тисяч гривень. Непрохана гостя розповіла пенсіонерці про грошову реформу. Набрехала, що треба замінити старі купюри новими. Сумчанка і віддала їй усі заощадження.

Найчастіше жертвами шахраїв стають самотні жінки після 60, розповідають правоохоронці. Вони і довірливіші, і переважно не в змозі чинити гідний опір. Аферисти нині вдають із себе працівників різних служб.

Співробітник відділу комунікації управління Нацполіції в Сумській області Володимир Кузьменко розповідає, що шахраї часто представляються працівниками енергонагляду, газового господарства, соціальними працівниками і під різними приводами видурюють гроші.

Поліцейські радять перевіряти документи, насамперед посвідчення, перш ніж пустити в житло. Серед найпоширеніших також телефонні махінації. Досі є люди, що вірять в історію про ДТП – коли їм телефонують від імені рідних і терміново просять грошей, щоб залагодити проблему. Тож спеціалісти дають пораду.

«Ставте якомога більше запитань, дайте можливість собі сприйняти цю інформацію. Навіть прийом – вдихнули, до 10 порахували. Навіть просто вимкніть телефон, дайте собі час обдумати цю ситуацію. Якщо ви захочете – то перетелефонуєте. Найчастіше там зворотного зв'язка нема», – каже психіатр Олена Балинська у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

А ще, радять психологи, за найменших сумнівів – перестрахуйтеся. Зателефонуйте рідним чи наберіть поліцію. Правоохоронці кажуть: упіймати таких шахраїв украй важко. Від початку року в їхні тенета потрапили майже сто жителів тільки на Сумщині. І лише половину цих злочинів розкрили.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Лжекомунальники і псевдосоцпрацівники: як не стати жертвою шахраїв 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
09.04.2021 498
Еще материалы раздела «Суспільство»