Життя та Стиль
Суспільство
Рецепт великодньої паски, який передається поколіннями в родині телеведучої Ольги Грицик
Головним атрибутом святкового великоднього столу, за яким зовсім скоро зберуться українські родини, щоб відсвяткувати світле Христове Воскресіння, є паска. Це смачна, ароматна і запашна великодня випічка, яку старанні господині намагаються приготувати самотужки за перевіреними рецептами. Так, відома телеведуча каналу «Україна» новин «Сьогодні» Ольга Грицик поділилась рецептом надзвичайно смачної паски, яку традиційно печуть в її родині, і яка нагадує смак дитинства.
Інгредієнти:
- 14 стаканів муки
- 250 г масла
- 4 стакани молока
- 2 стакани цукру
- 14 жовтків + 1 ціле яйце
- 100 г дріжджів (живих)
- 1 ч. ложка солі
- 2 ложки сметани
- цедра одного лимона
- цукати, або родзинки (хто що любить)
Спосіб приготування:
1. Спочатку робимо опару: тепле (не гаряче) молоко змішуємо з дріжджами і половиною муки, залишаємо приблизно на годину.
2. Збиваємо жовтки з цукром, додаємо решту інгредієнтів, змішуємо з опарою, місити треба довго і ретельно, поки тісто не почне відставати від руки.
3. Після знову залишаємо його підходити.
4. Заповнюємо форми на одну третю і чекаємо, коли тісто збільшиться вдвічі.
5. Ставимо у духовку приблизно на 45 хв, залежить від розміру пасок.
«Це рецепт бабусі – і для мене це найсмачніша паска в світі. Підозрюю, що вона перейняла рецепт, або як у нас кажуть – перепис, від своєї мами-бабусі, а ті відповідно з попередніх поколінь. Найбільше люблю паску з маслом і гарячою кавою. В дитинстві, в мене був пріоритет – мала, як і всі дорослі, чекала до Великодня, тому мені дозволяли зняти пробу. А я була рада і пробувала так, що половини з пробної паски відразу не було. Але свою маленьку пасочку, яку пекли мені для освячення, не чіпала. І ще дуже любила, коли паски посипали фарбованим зерном – в моєму дитинстві це була єдина доступна прикраса», – розказала телеведуча Ольга Грицик.
Оценка материала:
Рецепт великодньої паски, який передається поколіннями в родині телеведучої Ольги Грицик21.04.2021