НОВОСТИ ДНЯ: Сегодня годовщина "тишины" на Донбассе: за год погибли 45 военных, еще 163 получили ранения - ТКГ  В Украину снова вернулась жара: какие регионы прогреются больше всего  Владимир Великий не был первым, кто принес христианство на украинские земли - ПЦУ  Телеканалы теряют аудиторию из-за игнорирования «языкового» закона - Нацсовет  Свежий президентский рейтинг: кого поддерживают украинцы  Астрономы впервые увидели пылевой диск вокруг экзопланеты  Жара, а затем — резкое похолодание. Синоптик рассказал, какой будет погода в Украине в сентябревсе новости дня
Жизнь и Стиль
Общество
09.06.2021 268

«Ранок з Україною»: дієтологи розповіли, як правильно вживати вітамін D і чим загрожує його передозування

Вітамін D зміцнює кістки, захищає зуби від псування, м’язи — від спазмів, допомагає загоювати всі подряпинки, знімає запалення, зміцнює імунітет. Ми отримуємо його від сонця, продуктів та у таблетках. Але саме неконтрольоване вживання медикаментів може призвести до страшних наслідків. У програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Марія Мельник і Григорій Герман розповіли, як правильно вживати цей диво-вітамін та як вберегтися від передозування.

Вітамін D – один з головних чинників формування здорового організму. З його допомогою повноцінно функціонує нервова система, щитоподібна залоза та статеві органи.

«Він має здатність перешкоджати розвитку різноманітних захворювань, починаючи з зайвої ваги, інсультів, інфарктів і закінчуючи застудами та грипом, – зазначила дієтологиня Світлана Свічкар у «Ранку з Україною». – З їжею до нас поступає два види вітаміну D, вітамін D2 міститься у рослинній їжі – це темно-зелені овочі і зелень, а вітамін D3 – це більш активна форма, яка поступає із продуктів тваринного походження, також відноситься до категорії жиророзчинних вітамінів».

Тому безпечну кількість вітаміну D можна отримати з їжі. Найбільше його в риб'ячому жирі: в одній чайній ложці – дві добові норми. Багато вітаміну D у 150 грамах лосося, 300 мл молока, у 100 грамах білих грибів. Важливо вживати капусту, петрушку, мак та кунжут. Також важливо урізноманітнити своє харчування. Тричі на тиждень вживати по 2 варені яйця з рідким жовтком, двічі на тиждень – 200 грамів морської жирної риби, раз на тиждень – 100 грамів печінки тріски.

Добова доза – питання надважливе, адже в соцмережах з'являється чимраз більше обговорень про мегадози цього вітаміну, які нібито рятують від COVID-19. Проте не всі знають, що цей вітамін ми отримуємо ще й від сонячного світла, і вкупі з таблетками, продуктами це може призвести до незворотних наслідків.

«Одним із симптомів надлишку вітаміну D або побічним явищем великих його доз може бути нудота, блювота, погане самопочуття, порушення сну і посилене відкладення кальцію в організмі, буквально у всіх тканинах, у тому числі судинах та нирках», – розповіла дієтологиня Карина Дейнеко в ефірі каналу «Україна».

Цікавим фактом є те, що сонцезахисні креми з SPF блокують утворення вітаміну D, а накопичити його в організмі неможливо, тому завжди треба поповнювати його запаси всередині за допомогою правильного харчування та контрольованого перебування на сонці.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
«Ранок з Україною»: дієтологи розповіли, як правильно вживати вітамін D і чим загрожує його передозування 5.00 5 1
Жизнь и Стиль / Общество
09.06.2021 268
Еще материалы раздела «Общество»