НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом  Мобілізація по-новому: чи зроблять тепер недійсними паспорти ухилянтів  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозки  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами  Головне із нового закону про мобілізацію: відповіді на питання, які хвилюють багатьох українців  Де в Україні похолодає. Синоптик дала прогноз на 18 квітнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
23.06.2021 470

Економіка України відновлюється повільніше, ніж очікувалося

Економіка України відновлюється після коронакризи повільніше, ніж очікувалося, - за оперативною оцінкою, ВВП в I кварталі 2021 року знизився на 2% в річному вимірі.

Про це повідомляється в звіті про фінансову стабільність Національного банку України.

Зазначається, що такий результат дещо контрастує з високими темпами відновлення споживчого попиту і сприятливою ситуацією для більшості ключових секторів економіки.

"Негативно на зміну ВВП впливали зниження фізичних обсягів експорту товарів, стрімке відновлення імпорту і мляві інвестиції. Додатковим фактором скорочення стали карантинні обмеження", - сказано в звіті.

За даними Нацбанку, як і в інших країнах, приріст ВВП у річному вимірі в II кварталі буде значним завдяки ефекту низької бази порівняння минулого року. Водночас фундаментально ситуація також поліпшується - стрімко зростає приватне споживання, а умови торгівлі для основних експортних галузей дуже сприятливі.

Згідно зі звітом регулятора, ризик запровадження нового карантину в разі зростання захворюваності на COVID-19 зберігається. Вакцинація наразі відбувається повільно - на середину червня хоча б одну дозу вакцини в Україні отримали лише 4% населення.

"Однак економіка вже в основному пристосувалася до роботи в умовах карантину, а нові обмеження стають більш гнучкими для бізнесу. За підсумками року ВВП має зрости на 3,8% і буде трохи нижчим, ніж у 2019 році. Для прискорення темпів зростання бракує інвестиційної активності", - повідомляється в документі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Економіка України відновлюється повільніше, ніж очікувалося 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
23.06.2021 470
Еще материалы раздела «Економіка»