НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  Українські облизні: старовинні смаколики, якими ласували наші бабусі та дідусі  Засоби для цього є. В Повітряних силах розповіли, як збивають "Циркони"  Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконуєвсі новини дня
Бізнес
Економіка
20.07.2021 467

НБУ витратив 313 млн на компенсації звільненим співробітникам

Національний банк України за останні шість років витратив 313 млн грн на виплату компенсацій при звільненні своїх працівників.

Про це у вівторок, 20 липня, повідомляє Економічна правда з посиланням на відповідь НБУ на запит журналістів.

Зазначається, що йдеться про період з 2015 по 2021 рік.

За даними НБУ, в цілому в період з 2014 року з установи звільнили 6 300 працівників. Переважна більшість з них звільнилися за угодою сторін, близько 200 співробітників Нацбанк скоротив у зв'язку з реорганізацією. Станом на 1 липня середньооблікова чисельність штатних працівників НБУ становила 4 864 людини.

Між працівниками НБУ і їхнім роботодавцем існує Колективний договір, який передбачає виплату компенсацій при звільненні працівника. Розмір цієї компенсації залежить від безперервного стажу роботи.

"Працівники можуть отримати ці виплати, якщо одночасно є наступні три фактори: посади працівників підлягають скороченню, їм не запропоновано іншу роботу, і працівники подали заяви про звільнення за угодою сторін", - пояснили в НБУ.

Там також додають, що деякі їхні колишні працівники оскаржують своє звільнення.

"Так, орієнтовна частка таких осіб від загальної кількості заявлених становить близько 1%", - йдеться у відповіді прес-служби регулятора.

У цілому, починаючи з 2015 року, українські суди прийняли 46 рішень на користь звільнених працівників НБУ про відновлення їх на роботі.

Крім цього, суди прийняли рішення про виплату на користь деяких звільнених працівників Нацбанку, загальна сума яких з 2015 року становить 10,65 млн грн. Розмір топ-10 таких найбільших виплат в сумі становить 6,4 млн грн.

Після зміни глави Нацбанку в липні 2020 року, регулятор виплатив компенсації 93 звільненим працівникам на загальну суму близько 13 млн грн (в середньому кожен зі звільнених працівників отримав по 140 тис грн).

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ витратив 313 млн на компенсації звільненим співробітникам 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
20.07.2021 467
Еще материалы раздела «Економіка»