<
НОВИНИ ДНЯ: Потенційне створення ПВК в Україні: нардеп пояснив важливий нюанс  Чи може війна в Україні закінчитися найближчим часом: у розвідці США оцінили  Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господинь  Доступ до виплат та реєстрація. Які зміни для українців ухвалили у Польщі  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  Путін хоче покарати Шойгу за нездатність досягти цілей у війні в Україні: в ISW назвали ознаки  Рецепт заварної лимонної паскивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.07.2021 689

Ліцеї замість старших класів: яка головна проблема освітньої реформи в селах

У Верховній раді дозволили відкривати ліцеї у містечках і селах. Чому директори шкіл налаштовані скептично, дізнавались новини «Сьогодні» на каналі «Україна».

9 годин математики та 6 годин біології на тиждень – у Немішаївській школі зробили наголос на природничих науках кілька років тому.

"Всі кабінети оснащені панелями, інтерактивними дошками, 3D-принтерами, ноутбуками, програмним забезпеченням", – розповідає директорка школи Аліна Федоренко.

Випускники отримують високі бали на ЗНО. А діти приїжджають сюди на навчання з усіх довколишніх сіл, каже директорка. Утім, взимку їх шокували. Згідно з законом про освіту – старшої школи в закладі більше не буде.

Найближчий ліцей був би в Бородянці, мабуть. Та чи помістилися б усі діти, що бажають навчатися, в одну школу, яка б мала прийняти їх. Шоковані були не лише в Немішаєві, але також батьки та освітяни по всіх селах та селищах країни. Масово почали штурмувати зверненнями Міносвіти. Бо ж реформа передбачала – у населених пунктах з населенням 50 тисяч + старша школа стає ліцеєм. У менших – зникає взагалі. Де вчитися дітям, і як діставатися на навчання – незрозуміло.

Над законом почали доопрацювання, і минулого тижня таки дозволили меншим громадам створювати ліцеї. А ще – зменшили кількість старших класів. Такі зміни мають покращити якість освіти, зокрема у селах – кажуть в Міносвіти.

Які зміни відбудуться

Новостворені ліцеї будуть двох типів – академічні та професійні. В останніх учні паралельно зі шкільною програмою зможуть здобути просту професію. Та перед директорами постала нова проблема.

"Педагоги на сьогодні – це дуже дефіцитно. Розмовляючи з представниками кафедри математики інституту, університету Драгоманова, то там ну три студенти на математичному відділі", – каже директорка школи Аліна Федоренко.

Брак професійних кадрів підтверджують освітні експерти. Ще й заманити молодого вчителя у село – непросто. Тому побоюються, аби чимало шкіл не просто змінили вивіски, а дійсно провели реформу.

Тому новостворені ліцеї контролюватиме Державна служба з якості освіти. На обладнання кабінетів та лабораторій громади отримуватимуть державну субвенцію. А на новий формат навчання заклади мають перейти до 2027 року.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Ліцеї замість старших класів: яка головна проблема освітньої реформи в селах 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
28.07.2021 689
Еще материалы раздела «Суспільство»