<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
30.07.2021 580

Шафа з'їдає всі гроші. Чому українці бездумно витрачають десятки тисяч гривень на одяг

Десятки тисяч гривень українці витрачають на непотрібний одяг, який припадатиме пилом в гардеробі роками. Психологи вбачають у цьому ментальну проблему – таким чином людина намагається підвищити самооцінку. Кореспонденти новин "Сьогодні" на каналі "Україна" розбиралися в цій проблемі.

Що по цифрах

Попри те, що українці і так стали витрачати на 20-25% менше на одяг і взуття через карантин, шафи все одно поповнюються новими бездумними покупками. За підрахунками Держстату, у 2020 році середньостатистичний житель країни обзавівся обновками в середньому на 5,5 тисячі гривень кожен.

Найбільше закупилися жителі великих міст, менше – глибинки. Необґрунтовані витрати на одяг і взуття були не завжди по кишені, як показує статистика.

Імпульсивна купівля – проблема з самооцінкою

Психолог Валентин Кім бачить причину необґрунтованих покупок в ментальному здоров'ї.

"Недоліки власного статусу ми намагаємося компенсувати одягом. І це дуже погано, тому що ми не змінюємося всередині, ми не змінюємо себе, свою поведінку, свої звички", – говорить психолог Валентин Кім.

Не тільки жінки страждають від імпульсивних витрат на непотрібні речі. Чоловіки часто віддають перевагу не одягу і взуттю, а деталям для автомобіля або інструментам.

"Вони витрачають кошти на нові інструменти, нове приладдя для машини. Тобто це пов'язано не тільки з одягом. Розумієте? Завдяки речам ми намагаємося
дійсно компенсувати те, чого нам не вистачає", – пояснив психолог.

Як заощадити6101501505db1

Щоб уберегти себе від надзвичайних витрат на непотрібні речі, стиліст Максим Нетребко радить обійтися базовим гардеробом:

Для чоловіків: штани, костюм, джемпер, краватка, 6 трусів, шкарпетки і 2 майки з плавками;

Жінкам: така ж кількість нижньої білизни і ще купальник, одні капронові колготки на рік, брюки – раз в 4 роки, зимові чоботи – одна пара на 3 роки і туфлі – на 2 роки.

"Є, насправді, правила базового гардеробу. Це джинси, сорочка, якийсь топ або футболка, можливо якийсь тренч або джинсовка. І можна взуття на вибір: що нам в житті більше необхідно: кросівки чи туфлі. Я думаю, можна в 5 тисяч, грубо кажучи, вкластися", – розповідає Нетребко.

Щоб шафа не луснула, поки в порожньому гаманці гуляє ехо, експерт радить купувати новий одяг, виходячи з того, що є, і просто доповнювати гардероб відповідними речами.

Детальніше дізнатися, як можна правильно і економно підібрати одяг і взуття, в новинах "Сьогодні":

Нагадаємо, кожен п'ятий українець економить на взутті і шукає босоніжки, кросівки і чоботи дешевше. Найчастіше невисока вартість приваблює молодь до 25 років. Але такого взуття часто не вистачає навіть на один сезон – проблеми з дешевим взуттям виникали у трьох з чотирьох опитаних покупців. Такі результати показало опитування Gradus Research.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Шафа з'їдає всі гроші. Чому українці бездумно витрачають десятки тисяч гривень на одяг 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
30.07.2021 580
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»