<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі роки  Актив для інвестицій та платіжний інструмент. Що таке криптовалюта  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єр  ПАРЄ ухвалила сенсаційні рішення про Путіна, РПЦ та російські НПЗ  Україна отримає перші снаряди від чеської ініціативи пізніше, ніж очікувалося: нові термінивсі новини дня
Бізнес
Економіка
04.09.2021 553

В Україні ростуть ціни на молоко-сировину

Середньозважена ціна трьох ґатунків молоко-сировини через дефіцит продукції зросла на 30 коп.

Як передає Укрінформ, про повдіомляє пресслужба Асоціації виробників молока (АВМ) із посиланням на аналітика Володимира Андрійця.

Аналітик зазначив, що на сьогодні зафіксовані такі середні ціни на молоко-сировину: екстраґатунок – 10,65 грн/кг (+20 коп.), вищий ґатунок – 10,50 грн/кг (+30 коп.), перший – 10,30 грн/кг (+40 коп.) без ПДВ. Середні ціни на великі та середні партії молока екстраґатунку по регіонах: північ та центр – 10,8 грн/кг, південь – 10,9 грн/кг, схід – 10,75 грн/кг, захід – 10,70 грн/кг.

Андрієць прогнозує, що впродовж вересня-жовтня висхідний тренд буде зберігатися, хоча темпи зростання можуть бути значно меншими порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тут вирішальне значення матиме вартість кормів цьогорічного врожаю. На даний час ціни на зернові залишаються вищими, ніж у відповідний період минулого року.

Особливу увагу, на його думку, слід звернути на ціни білкових складових раціонів. Так, ціни на соєві шроти та макуху в серпні продовжили зростати і виявилися вищими на понад 20% та 40% відповідно, ніж у цей час торік.

«Фактором, що надаватиме підтримку цінам, звичайно, буде дефіцит сировини, який посилюватиметься і надалі. Одним з головних чинників, що може протидіяти цьому, є від’ємна рентабельність виробництва молочної продукції у переробників, які опинилися між лещатами вартості сировини та опору з боку торговельних мережі», - зауважив Андрієць.

Однак, на його переконання, економіка виробництва готової продукції потребуватиме перегляду відпускних цін, і це може стати причиною зростання цін на полицях цієї осені.

Як повідомляв Укрінформ, за даними АВМ, за підсумками семи місяців цього року виробництво молока всіх видів в Україні скоротилося на 6% - до 5 190,2 тис. тонн.

У промисловому секторі за цей період вироблено майже 1,62 млн тонн молоко-сировини, що на 1,1% менше, ніж у 2020-му. У присадибому секторі відбулося скорочення виробництва молока на 8,1% - до 3,57 млн тонн.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Україні ростуть ціни на молоко-сировину 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
04.09.2021 553
Еще материалы раздела «Економіка»