<
НОВИНИ ДНЯ: "Піхота зробила все можливе": DeepState – про скандал зі 125-ю бригадою  Рецепт карі з курячим філе та болгарським перцем  На вихідних в Україні стане ще тепліше, але прийдуть дощі та грози  Оновлення даних у ЦНАП: коли у Києві запрацює послуга  «Дощ місцями». Синоптикиня попередила, де погода найближчими днями буде з грозами, а де з великою кількістю сонця  Як польська молодь ставиться до українців: опитування  Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортіввсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.09.2021 987

Денісова: Україна тримає лідерство в Європі за кількістю довічно ув'язнених

За кількістю громадян, засуджених до довічного ув'язнених, Україна утримує лідерство серед країн Європи.

Про це у Телеграмі написала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ

За її словами, під час зустрічі із головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер "обговорили гуманізацію національного законодавства стосовно осіб, які відбувають довічне покарання, адже на сьогодні Україна тримає лідерство серед країн Європи за кількістю довічників - 1536 осіб".

Серед них - громадянин С., який роками чекає на перегляд вироку Апеляційного суду АР Крим від 26 листопада 2004 року за нововиявленими обставинами. "Його кримінальна справа знаходиться у тимчасово окупованому Криму та через відсутність норми у міжнародних договорах про передачу справ РФ відмовляється надати їх Україні", - повідомила Денісова.

Вона констатувала, що зараз законодавство України не передбачає дієвого механізму звільнення довічників від подальшого відбування покарання та позбавляє так званого права на надію - перегляду рішення суду через певний проміжок часу.

"Поінформувала пані Богнер, що вирішити це питання допоможе ухвалення Верховною Радою України проєктів законів №4048 та №4049 у другому читанні та в цілому. Тоді українське законодавство відповідатиме практикам ЄСПЛ з дострокового звільнення осіб, які засуджені до довічного ув’язнення", - зазначила омбудсмен, висловивши сподівання, що законопроєкти будуть внесені до порядку денного найближчої сесії парламенту.

Також Денісова спільно з Богнер наголосила на важливості ухвалення Верховною Радою Закону "Про корінні народи України".

"Утім, документ потребує уточнення, зокрема в частині внесення до списку корінних народів гагаузів, які проживають в Україні та Молдові, й не мають власної країни. Важливо створити умови для реалізації прав усіма корінними народами, тому підтримую цю ініціативу", - зауважила Уповноважений ВР.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві юстиції заявили, що за користування платною послугою з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах сплачено понад 5 млн грн. За ці кошти вже відремонтовані 65 безплатних камер в українських СІЗО.

Оценка материала:

5.00 / 1
Денісова: Україна тримає лідерство в Європі за кількістю довічно ув'язнених 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
05.09.2021 987
Еще материалы раздела «Суспільство»