<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.09.2021 972

Астрономи отримали детальний знімок гігантської галактики Центавр А

Для цього вони використовували камеру темної енергії (DEC) на телескопі Віктора М. Бланко, встановленого в Межамериканской обсерваторії Серро-Тололо в Чилі.

Гігантська лінзовідная галактика Центавр A також відома як NGC 5128, LEDA 46957, ESO 270-9 і Caldwell 7. Це - одна з найближчих до Чумацького Шляху галактик. Вона знаходиться від нас на відстані більше 12 млн світлових років.

Також Центавр А - один з найяскравіших об'єктів в нічному небі південної півкулі.

Відкрив галактику 29 квітня 1826 року шотландський астроном Джеймс Данлоп.

Нове зображення демонструє вражаюче світіння зірок і темні нитки пилу, які прикривають яскравий центр Центавра А. Про це розповіла команда доктора Моніки Сораісам з Університету Іллінойсу (США).

За словами астрономів, цей пил - результат зіткнення галактик в минулому, в результаті якого гігантська еліптична галактика злилася з меншою спіральною галактикою.

З моменту відкриття галактики Центавр А астрономи ретельно вивчили її за допомогою різних телескопів. І виявили безліч цікавих особливостей.

Радіотелескопи, зокрема, виявили колосальну струмінь речовини, викидається назовні з серця галактики. Вона прискорюється надмасивної чорною дірою в її центрі.

За матеріалами Sci News

Оценка материала:

5.00 / 1
Астрономи отримали детальний знімок гігантської галактики Центавр А 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
05.09.2021 972
Еще материалы раздела «Суспільство»