<
НОВИНИ ДНЯ: Хто з українців зможе отримати паспорт за кордоном: перелік категорій чоловіків  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозки  США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.09.2021 550

Соя та крохмаль: що продають українцям під виглядом дитячої ковбаси вищого ґатунку

З чого роблять "Дитячу" ковбасу – новини «Сьогодні» на каналі «Україна» провели лабораторний аналіз любимої багатьма українцями їжі.

Для чистоти експерименту до лабораторії віднесли ковбасу, куплену на ринку і в супермаркеті. Перевірка відбулась на три показники:

ДНК сої;

масова частка білку;

крохмаль.

"Дитяча" ковбаса має бути виготовлена з якісної м’ясної сировини – свинини і яловичини. Ніякого м’яса механічного обвалювання, крохмалю, сої там не може бути. На маркуванні виробів наявність цих складників виробники не вказали.

Що виявило дослідження у дитячій ковбасі?

"В обох зразках ковбаси "Дитячої" було виявлено ДНК сої. Соя – це ж алерген харчовий. У першому зразку масову частку білку виявили 11,07% за норми 12%, не менше. Крохмалю ми виявили 1,8%, що не допускається в "Дитячій" ковбасі. І в другому зразку масову частку білку виявили 12,26% а масову частку крохмалю – 0,5%", – коментує завідувачка науково-дослідного відділу біохімічних та молекулярних досліджень харчових продуктів, кормів та води Ольга Гайдей.

Тобто обидва зразки ковбаси не вищого ґатунку, тим більше це не "Дитяча". Там присутні речовини такі, як крохмаль та соя – яких бути не може. За обман на маркуванні виробникам фальсифікату загрожує штраф від 80 до 120 тисяч гривень. А от експерти радять відмовлятися від напівфабрикатів і переходити на звичайне м'ясо. Бо навіть висока ціна ковбаси і напис "вищий ґатунок" не означає, що вас не обманули.

Інші небезпеки

Окрім якості виробництва, ковбаса може "постраждати" і під час зберігання. Приміром, в одній з точок роздрібної торгівлі наші журналісти побачили плісняву, відсутність холодильників, дат виробництва й дивні речовини всередині вакуумного пакування з ковбасою.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Соя та крохмаль: що продають українцям під виглядом дитячої ковбаси вищого ґатунку 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
09.09.2021 550
Еще материалы раздела «Суспільство»