<
НОВИНИ ДНЯ: Справжня мати могла відмовитись від Путіна: нові факти про дитинство диктатора  Коли Росію можна змусити до миру: військовий експерт назвав дві важливі умови  Коли винищувачі F-16 з'являться в Україні: експерт назвав важливі умови  Про що домовилися Путін та Кім Чен Ин: у господаря Кремля було дві мети – Портников  Як засолити огірки за 30 хвилин  Телескоп зафіксував галактику з чорною дірою масою як 200 мільйонів сонць  Експерти надали Раді безпеки ООН "неспростовні" докази використання Росією ракет з КНДР, - APвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
10.09.2021 876

Запитай у лікаря: епідеміолог розповіла, коли починає працювати вакцина від ковіду

Перехворіти на ковід тричі на рік можливо, застерігають лікарі. Наполегливо рекомендують носити маски і після двох доз вакцини. Від чого саме захищають щеплення – розповіла завідувачка кафедри епідеміології Харківського національного медичного університету Тетяна Чумаченко новинам «Сьогодні» на каналі «Україна».

Нові мутації коронавірусу у світі реєструють майже щонеділі. Спрогнозувати їхнє поширення наука, на жаль, наразі не може. Епідеміологи, каже Тетяна Чумаченко, все частіше відзначають повторні випадки зараження ковідом. Україна – не виняток.

"Спостерігаються і повторні випадки захворювання, і люди навіть втретє хворіють. Тому тут дуже важливо, щоб ті люди, які перехворіли, не сподівалися на те, що у них імунітет напружений, а все-таки зробили щеплення теж. Коли йде постінфекційний, а потім поствакцинальний імунітет, це, звичайно, дає найбільший захист", – запевняє епідеміолог.

Доступно про вакцинацію професорка розповідає під час ефіру "Запитай у лікаря" Фонду Ріната Ахметова. Трансляції зацікавили вже мільйони глядачів. Найпопулярніше питання – як швидко вакцина спрацює на захист організму? Тут є нюанси.

"Повний захист, вважається, настає через два тижні після другої дози. Якщо організм вперше зустрічається з антигеном, в даному випадку з вакциною, то імунна відповідь йде з первинного типу, і вона буде триваліше формуватися, місяць-півтора. Тоді людина буде частково захищена. Але не повністю. Отримуючи другу дозу, тут вже імунітет швидше працює", – зазначає Тетяна Чумаченко.

Хворим на серцеві недуги, діабет, тим, хто має хронічні захворювання, фахівчиня радить щепитися передусім. Особливо людям вікової категорій 50+. Тією вакциною, яка в наявності у найближчій до вас поліклініці. Протипоказання до вакцинації, звісно ж, є. Наприклад, алергія на компоненту медпрепарату.

"Якщо йдеться про Pfizer або Moderna, то це алергія на поліетиленгліколь. Поліетиленгліколь міститься в багатьох розчинниках і в харчових добавках використовується", – пояснює медик.

Жодне щеплення, каже епідеміологиня, не звільнить від маски. Лікарка пояснює, чому цей аксесуар із нами надовго.

"Вакцинація не захищає від інфікування. Вона захищає від хвороб. Від важких форм. Від реанімації, від смерті. Але людина може заражатися все одно. І якщо це людина щеплена, то у неї не розвинеться серйозне захворювання, і можливо, навіть не буде клінічних симптомів ніяких. Але вона може стати носієм і становити небезпеку для оточення!" – застерігає лікарка.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Запитай у лікаря: епідеміолог розповіла, коли починає працювати вакцина від ковіду 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
10.09.2021 876
Еще материалы раздела «Суспільство»