НОВИНИ ДНЯ: Деякі рішення Байдена щодо України можуть допомогти Трампу, - Bloomberg  У РФ стурбовані економічними витратами на продовження війни в Україні, - ISW  Як зберегти очищену картоплю, щоб вона не потемніла  На Марсі вода могла бути ще раніше, ніж вважалося: вчені дослідили найстаріший марсіанський метеорит  В Україну йдуть дощі та мокрий сніг: де і коли буде мокро  Погода в Україні різко зміниться: готуйтеся до снігу та морозів  Сніг на сході і заході: синоптик розповіла, яку погоду в Україні очікувати 26 листопадавсі новини дня
Бізнес
Економіка
16.09.2021 617

Подорожчання картоплі: експерт у «Ранку з Україною» розповів, чи варто робити запаси на зиму і як їх зберігати

Понад сто двадцять кілограмів на рік! Саме стільки картоплі споживає один українець. Врожай ще збирають, а ціни вже злетіли майже вдвічі за останній місяць. У програмі «Ранок з Україною», яка виходить у будні о 6:30 на каналі «Україна», ведучі Марія Мельник і Анатолій Анатоліч розповіли, чи варто зараз запасатись на зиму та за яких умов картопля буде зберігатись якнайдовше.

1-55_16.09.21

Ще місяць тому за кілограм картоплі просили 8 гривень, зараз – щонайменше 15 грн. А що буде взимку? Картоплю ще збирають, але перед аграріями постала проблема – сухість землі. Через це у деяких областях змушені призупинити викопування. І на ринку виник дефіцит.

Щоб запастись хоча б трішки наперед – доведеться витратитись. За мішок, у якому 20 кілограмів картоплі, доведеться віддати понад триста гривень. А щоб за тиждень ця картопля не почала псуватись і проростати – варто звернути увагу на сорт.

«Краще купувати пізні сорти, такі як Рудольф, Пікасо – вони добре зберігаються – можуть спокійно долежати до квітня-травня», – радить керівник відділу продажу картопляного підприємства Сергій Бородавко в ефірі каналу «Україна».

Коли ж не вказано, який сорт – можна оцінити зовні. У пізніх сортів шкірка більш груба. Також важливо пильно дивитись, чи немає пошкодженої картоплі, бо одна така може зіпсувати весь запас. Тож купувати картоплю аграрії радять лише в сітці, незалежно від об’єму. Далі ж треба обрати місце зберігання. Головне, щоб це був не холодильник!

«Під час зберігання в низьких температурах крохмаль переходить у цукри і потім картопля матиме солодкуватий присмак. Найкраще сховати в темне місце, наприклад, під раковину. Тільки треба пильнувати за рівнем вологи. На допомогу прийдуть народні методи – поряд з картоплею помістити ті культури, які на себе забирають більше вологи, такі, наприклад, як буряк чи морква», – коментує експерт.

Ще одним місцем може бути балкон. Восени там взагалі ідеальна температура для картоплі – 5 градусів. Та якщо знаєте, що температура може впасти нижче двох градусів, бажано картоплю накрити, щоб вона не змерзла.

Такі правила дозволять зберегти картоплю протягом п’яти-шести місяців. А довше експерти не радять, оскільки через півроку овоч втрачає свої корисні властивості і смак. 

Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».

Оценка материала:

5.00 / 1
Подорожчання картоплі: експерт у «Ранку з Україною» розповів, чи варто робити запаси на зиму і як їх зберігати 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
16.09.2021 617
Еще материалы раздела «Економіка»