<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптик назвала точну дату, коли до України повернеться 20-градусне тепло  Інфляція в Україні прискориться: експерти назвали дві причини зростання цін  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Як зміниться чисельність населення в Україні після війни: демографка шокувала прогнозом  З якими хворобами не можуть мобілізувати під час війни: повний перелік  Боротьба за оборону: як Україна будує найпотужніші в історії захисні споруди від Росіївсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.10.2021 1589

Вийшла книга про 2,6 тисячі українців, які рятували євреїв у часи Голокосту

До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру була презентована книга «Праведники народів світу. Україна» про українців, які рятували євреїв у часи Голокосту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

«У книзі не тільки згадуються імена 2659 героїв з усіх регіонів, а й описані окремі історії українських Праведників народів світу й порятунку євреїв із фотографіями рятівників і врятованих», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, видання підготувала Єврейська конфедерація України в партнерстві з Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» і Євро-Азіатським Єврейським Конгресом. Книга створена для увічнення пам’яті про 6 мільйонів жертв Голокосту й, зокрема, про 1,5 мільйона євреїв, убитих безпосередньо на території України. Трагедія Голокосту тут розкривається через історії спасіння євреїв, повні драматизму й пов’язані з безпосередньою загрозою для життя тих, хто наважувався цю допомогу надати.

Повідомляється, що передмову до книги написав Президент України Володимир Зеленський. «Про них не завжди знімають фільми. Їхніми іменами рідко називають вулиці. Але їх внесок у перемогу над нацизмом не менший... У них не було зброї, але вони перемогли нацизм людяністю, жертовністю, добротою й великою відвагою. Вони рятували євреїв, ризикуючи власним життям. Знали, що нацисти за будь-яку допомогу євреям можуть вбити й тебе, і твоїх рідних. Але більшими, ніж цей страх, виявилися їхні великі серця... Ця книга є джерелом історій про Праведників з України... Наш обов’язок – знати їхню історію та передавати з покоління в покоління, щоб назавжди зберегти світлу пам’ять про кожного з них», – зазначив глава держави.

«Праведник народів світу» – почесне звання, яким ізраїльський Меморіальний комплекс Яд Вашем удостоює людей, що ризикували власним життям заради порятунку євреїв під час Голокосту. За кількістю Праведників Україна посідає 4 місце серед 51 країни світу.

Зауважується, що наведений у книзі список імен не є остаточним. Пошук і встановлення нових імен тривають. Наразі відомо про 2673 жителів України, які удостоєні цього почесного звання. Однак насправді їх було набагато більше. Багато історій залишилися невідомими, оскільки радянська влада проводила політику забуття щодо трагедії Голокосту.

Для тих людей, які за браком свідчень не змогли отримати титул «Праведників народів світу», наприкінці 1980-х ввели звання «Праведник України», а також «Праведник Бабиного Яру» – для людей, які рятували євреїв в окупованому нацистами Києві.

Як відомо, 29–30 вересня 1941 року в Бабиному Яру розстріляли 33 771 київського єврея. У роки нацистської окупації Києва з 1941 по 1943 роки в Бабиному Яру загинули від 70 до 100 тисяч людей різних національностей, політичних і соціальних груп. Усього в роки Другої світової війни нацисти вбили на території України 1,5 мільйона євреїв.

Оценка материала:

5.00 / 1
Вийшла книга про 2,6 тисячі українців, які рятували євреїв у часи Голокосту 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
19.10.2021 1589
Еще материалы раздела «Суспільство»