НОВИНИ ДНЯ: Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпецівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.10.2021 491

Українці заглиблені у свої історичні болі, тому важко вступають у діалог зі світом – Маринович

Українці досі заглиблені у свої історичні болі й тому важко вступають у діалог зі світом, вважає дисидент, правозахисник, засновник Української Гельсинської спілки, віцеректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

630_360_1541945669-504_20.10.21

Про це він сказав в інтерв'ю Укрінформу.

«Українці досі заглиблені у свої історичні болі й важко вступають у діалог зі світом. Для нас важливіше зрозуміти себе, аніж пояснити себе іншим народам», - зазначив Маринович

На його думку, внутрішньоукраїнській інтеграції суттєво посприяли Майдани.

«На них панувало фантастичне відчуття «єдиної родини», таке не забувається навіть тоді, коли ентузіазм згасає. Але на майбутнє потрібна єдина й динамічна суспільно-політична сила, яка зіпреться на цей досвід єдності й розвине його. І виробить державну політику суспільної інтеграції, як її виробила Німеччина після об’єднання», - сказав Маринович.

Що стосується зовнішньоєвропейської інтеграції, то «українці, звичайно ж, мають щораз більший досвід знайомства з Європою і світом, але це здебільшого споживацький досвід».

«Ми поки що лише користаємо з Європи, а не вступаємо з нею в сутнісний культурний діалог. А щоб був такий діалог, треба, щоб українська нація набула чіткої національної та культурної суб’єктності, а «звичайні» люди стали її амбасадорами», - підкреслив Маринович.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українці заглиблені у свої історичні болі, тому важко вступають у діалог зі світом – Маринович 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
20.10.2021 491
Еще материалы раздела «Суспільство»