НОВИНИ ДНЯ: Салат із сиром, яблуками та горіхами: швидкий рецепт  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом  Мобілізація по-новому: чи зроблять тепер недійсними паспорти ухилянтів  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозки  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедамивсі новини дня
Бізнес
Економіка
30.11.2021 491

Рівень фінансування сфери правоохоронних органів в Україні є найвищим в Європі, - Богдан Данилишин

Найближчим часом ВР України буде розглядати проект Державного бюджету України на 2022 рік. Основні показники держбюджету у редакції законопроекту, який був прийнятий за основу 2 листопада 2021 року, свідчать про збереження тенденції до зниження участі держави у перерозподілі національного доходу. Натомість для більшості країн світу характерні зворотні тенденції. 

Про це пише у своїй статті на Діловій столиці Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин. Повідомляють Українські новини.

Доходи Державного бюджету у 2022 році заплановані у розмірі 1267 млрд. грн. (з трансфертами) або 23,6% ВВП, що є найнижчим рівнем за останні 7 років.

«Очікується подальше зростання частки податкових надходжень в складі доходів бюджету (до 88%), чого передбачається досягти як за рахунок посилення ефективності заходів щодо протидії ухиленню від оподаткування, зокрема у сфері адміністрування ПДВ, так і завдяки підвищенню соціальних стандартів (мінімальна зарплата у середньому в 2022 році становитиме 6550 грн, що на 8,4% вище рівня 2021 року)», - констатує, зокрема, Данилишин. І додає, що видатки Держбюджету-2022 з міжбюджетними трансфертами також плануються найнижчі з 2016 року: на рівні 1442 млрд. гривень або 26,9% ВВП. Пріоритетами видаткової політики стануть охорона здоров’я та освіта, дорожня інфраструктура, оборона.

За словами експерта, на інвестиційні цілі наступного року передбачається спрямувати близько 7,6% видатків держбюджету, що дещо нижче запланованого на 2021 р. рівня (8,4%), однак перевищує середній рівень 2018-2019 років (7,1%). Значну частину інвестиційних видатків передбачається спрямувати в інфраструктурні проекти, які важливі для стимулювання економічної діяльності. В той же час бюджетні капітальні видатки відносно загальних інвестицій в економіці становитимуть 14% (в 2018-2019 рр. було 11%, в 2020 – 17%).

Витрати на обслуговування боргу у 2022 році мають зрости до 3,5% ВВП.

«Вказаний показник у 2022 р. досягне свого максимального значення за останні 5 років (7,2% річних). Одна з основних причин такої тенденції – поступове заміщення частки пільгових позик від МФО більш дорогими позиками з внутрішнього ринку, - зазначає Богдан Данилишин. - Так, частка позик міжнародних організацій у загальній структурі державного прямого боргу України протягом 2021-2022 рр. має знизитись з 22 до 17%».

Голова Ради НБУ також констатує, що доходи Держбюджету-2022, враховуючи достатньо консервативні параметри прогнозу, можуть бути збільшені. Розширення видатків також можливе, причому без збільшення дефіциту бюджету.

«Не слід забувати і про резерви оптимізації державних витрат, - говорить Данилишин. - Наприклад, рівень фінансування сфери правоохоронних органів та судової системи в Україні є найвищим в Європі і одним з найвищих у світі».

І хоча за його словами, запланований рівень фінансування видатків на «Громадський порядок, безпеку та судову владу» у бюджеті 2022 становить 3,3% ВВП (176 млрд. грн), що є  дещо нижче, ніж у максимальному 2020 р. – 3,8%, однак цей показник значно вищий за параметри державного фінансування даної сфери у інших країнах світу: в регіоні Європи Україна є лідером за рівнем даних витрат, у світі – поступається лише ОАЕ (4,0% ВВП) та ПАР (3,8% ВВП).

«Очевидно, що витрати на контролюючі органи повинні зберігати розумний компроміс з видатками на підтримку економічного зростання, особливо в умовах триваючої економічної кризи, критичного падіння сукупного попиту та інвестицій», - зазначає Богдан Данилишин.

Оценка материала:

5.00 / 1
Рівень фінансування сфери правоохоронних органів в Україні є найвищим в Європі, - Богдан Данилишин 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
30.11.2021 491
Еще материалы раздела «Економіка»