<
НОВИНИ ДНЯ: Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі роки  Актив для інвестицій та платіжний інструмент. Що таке криптовалютавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
01.12.2021 597

Ляшко заявив про зниження смертності від СНІД втричі

За останні 5 років в Україні кількість смертей від хвороб, зумовлених ВІЛ-інфекцією, зменшилася втричі. Водночас в країні суттєво знизилися показники тестування на ВІЛ-інфекції та вірусні гепатити.

Про це в середу, 1 грудня, сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"У нашій країні близько 257 тисяч осіб живуть із ВІЛ. Епідемія географічно неоднорідна, і найбільше її тягар відчувають південно-східні області – Одеська, Дніпропетровська, Миколаївська і Донецька", – сказав міністр.

З слів Ляшка, національна стратегія подолання епідемії ВІЛ/СНІД спрямована на профілактику, своєчасну діагностику захворювання, догляд і лікування. На тлі масштабного розширення доступу до антиретровірусної терапії захворюваність на ВІЛ-інфекцію стабільно знижується.

"За останні 5 років кількість смертей від хвороб, зумовлених ВІЛ-інфекцією, зменшилася втричі. Але, на жаль, торік 2,5 тис. осіб з ВІЛ померли. Основна причина цих наслідків – пізня діагностика хвороби. Незважаючи на всі наші зусилля, у кожної третьої особи вперше ВІЛ-інфекція була виявлена вже на стадії СНІД. Кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус. Це відбувається тому, що люди нехтують доступною та безкоштовною можливістю зробити тест на ВІЛ-інфекцію", – відзначив Ляшко.

Він додав, що успіхи в боротьбі з подолання СНІД в цей момент під загрозою через пандемію COVID-19. Є суттєве зниження тестування на ВІЛ-інфекції та вірусні гепатити.

"Це знижує рівень виявлення цих хвороб і відкладає доступ до лікування", – додав Ляшко.

Міністр нагадав, що препарати для лікування ВІЛ-інфекції закуповують коштом державного бюджету, вони є і вони безкоштовні для українців.

Оценка материала:

5.00 / 1
Ляшко заявив про зниження смертності від СНІД втричі 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
01.12.2021 597
Еще материалы раздела «Суспільство»