<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Не лише Patriot. У Повітряних силах розповіли, поставок яких засобів ППО чекає Україна  У Севастополі на ремонті стоять три великі десантні кораблі РФ  "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідкавсі новини дня
Бізнес
Економіка
02.12.2021 484

Нацбанк назвав причини падіння курсу гривні

Ситуація на валютному ринку України в листопаді різко змінювалася. Протягом першої половини місяця гривня зміцнювалася, тоді як у другій половині помітно девальвувала.

Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ, який було оприлюднено в четвер, 2 грудня.

Зокрема, на початку минулого місяця пропозиція іноземної валюти значно перевищувала попит на неї. Головними джерелами іноземної валюти в період були експортна виручка підприємств АПК і ГМК, і навіть кошти, що надійшли від нерезидентів.

Крім того, такими самими визначальними були позитивні очікування подальшого прогресу в співпраці з МВФ після досягнутих у жовтні домовленостей. НБУ викуповував надмірну валюту на ринку і так поповнював міжнародні резерви.

"Але в другій половині листопада гривня ослабла через значне зростання попиту на іноземну валюту з боку енергетичних компаній та психологічні фактори, зумовлені геополітичними ризиками, зокрема скупченням військ РФ на кордоні з Україною", - йдеться в Огляді.

Зрештою за листопад офіційний обмінний курс гривні до долара девальвував на 3,2% порівняно з кінцем жовтня, хоча в середньому за місяць його знецінення було набагато помірнішим (0,3%). Незважаючи на значний продаж іноземної валюти для згладжування надмірних курсових коливань, сальдо інтервенцій НБУ в листопаді було, як і раніше, позитивним – близько 0,4 млрд доларів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Нацбанк назвав причини падіння курсу гривні 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
02.12.2021 484
Еще материалы раздела «Економіка»