<
НОВИНИ ДНЯ: Закон про мобілізацію: студенти проходитимуть обов'язкову базову військову підготовку – коли запрацює норма  Як приготувати паску в паперовій формі, чи потрібно змащувати форму маслом перед випіканням  Великодній календар: коли купувати вербу, пекти паску та зустрічати Радоницю  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Буданов пояснив, як змінилася армія РФ від початку повномасштабної війни  Меню на Великдень 2024: найкращі страви до святкового столу  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означаєвсі новини дня
05.12.2021 718

НБУ застосував до двох компаній заходи впливу за порушення вимог «колекторського» закону

Національний банк застосував до ТОВ "Кредитпромінвест" та ТОВ "ФК "Преміум актив" заходи впливу за порушення вимог стосовно етичної поведінки під час урегулювання простроченої заборгованості.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Національний банк України виявив факти порушення вимог законодавства щодо взаємодії зі споживачами під час урегулювання простроченої заборгованості з боку ТОВ "Кредитпромінвест" та ТОВ "ФК "Преміум актив". Йдеться про порушення вимог щодо взаємодії зі споживачами та іншими особами під час урегулювання простроченої заборгованості (вимоги щодо етичної поведінки), встановлених статтею 25 Закону України "Про споживче кредитування", - йдеться в повідомленні.

До ТОВ "Кредитпромінвест" Національний банк тричі упродовж року застосовував заходи впливу у вигляді накладання штрафів за порушення вимог щодо етичної поведінки. Проте фінансова установа вчинила аналогічне порушення, що є систематичним. Тому до ТОВ "Кредитпромінвест" Національний банк застосував захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх ліцензій. Систематичність порушень та обсяг звернень громадян щодо неетичної поведінки під час врегулювання простроченої заборгованості цією фінансовою установою вплинула на застосування саме такого заходу впливу.

До ТОВ "ФК "Преміум актив" Національний банк застосував захід впливу у вигляді накладення штрафу в розмірі 102 тис. грн за порушення вимог щодо етичної поведінки. Систематичність та обсяг звернень громадян щодо неетичної поведінки під час врегулювання простроченої заборгованості цією фінансовою установою вплинула на застосування максимально передбаченого розміру штрафу.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості" № 1349-ІХ, який парламент підтримав 19 березня 2021 року.

Закон, який опублікований у газеті "Голос України" 13 квітня 2021 року, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через три місяці з дня набрання ним чинності (14 липня), крім окремих пунктів. Документ покликаний захистити боржників від дій недобросовісних колекторів.

Згідно із законом, НБУ отримав повноваження контролювати додержання банками, іншими фінансовими установами та колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ застосував до двох компаній заходи впливу за порушення вимог «колекторського» закону 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
05.12.2021 718
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»