НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
09.12.2021 613

Інфантилізм поширюється. Україна не спромоглася модернізуватися, а вже зазнає розбещення незрілими кальками постмодерну

Олесь Рубан: Я тут мислив про одне те саме – чому поширився інфантилізм, магічне мислення і усе таке.  Мені здалося що я трохи вловив ситуацію. Технологічні можливості дали людям викривлені уяви того, що усе легко.

Війна перетворилася на страйкбольні змагання (перші активні учасники в 2014 році були саме страйкболісти – вони, доречі, першими масово гинули) або комп’ютерні квести, будівництво перетворилося на збирання кубиків, а не науковий процес сурьозних знань (чого вартують ці пришвидшені видева з будівництва).

Одним словом, відбулася інфантилізація суспільства через зникнення відчуття відповідальності. Більшість людей гадають, що можна перелогінитися і почати наново. Це викликало в 2019 році упевненість, що можна повернутися в 2012 рік і все переграти наново – лише треба адміна в грі поміняти. Я дивлюся, як важко молоді даються вольові зусилля, як віртуальний світ їх манить легкими і простими рішеннями, і як реальний світ їх тяготить необхідністю зростати і долати себе справжнього.

Нещодавній шкандаль з блогерами на Голодній Тусі – це усе воно. Я упевнений, що ніякого злого умислу чи справді неповаги там не передбачалося. І їхні вибачення – це спроба перелогінитися, щоб уникнути бану. А коли життя прийшло біллю у вигляді скасованих контрактів, виникла дитяча реакція – нас то за що, ми ж хороші, це оті усі зли людиські, що розгойдали ситуацію, винуваті.

Життя через постмодерний аперкспективизм і примарну легкість життя, що різко дали технологіі, призводять до гальмування розвитку особистості. Книжки не читають, бо є ютуб блогер, що розповість легко і смішно усю правду. Нащо виш, якщо є онлайн курси, де по верхах можна узяти soft-skill. Великий пласт тренування мозку технологіі прибрали з людського життя. При тому що парадокс ситуації у тому, що ці технологіі є результатом діяльності людей з інших форм навчання і розвитку мозку. Щоб ви розуміли – дитині по історії задають подивитися художній фільм про давній Єгипет. Фільм, художній!!!! Я ж розумію, що вчителями завтра стануть ті діти, що призвичаїлися до такого поверхневого навчання.

Розрив технологій і рівня розвитку людського мислення народжує нові магічні культи, у тому числі карго-культи, а постмодерне хибне – немає ніяких правд – консервує людей в стадіях, де вони змогли більш-менш закріпитися. За останні 10 років я спостерігаю катастрофічне зниження якості фахівців. При тому, що це спостереження не лише моє, а великих бізнесових структур, що зазначали що з кожним роком якість нових фахівців катастрофічне відмінна від попередніх років випусків.

Інфантилізм поширюється. Україна не спромоглася модернізуватися, а вже зазнає розбещення незрілими кальками постмодерну, що категорично висміює і зневажає модерн, нав’язуючи незрілим людям хибні уяви. Як приклад, гарна ідея грантів в руках калькуючих перетворилася на гарний легкий спосіб отримати гроші і нічого не робити (це я кажу бо стикався з цим).

Одним словом, інфантилізм і магічне мислення, що шириться в Україні – це лише показник зменшення активності відповідальних людей. Останнім часом бути відповідальним і не перейти межу умовної толерантності стало вкрай важко. І це плодить аперспективність. Світ чекає жорстких відповідальних ідей.

Автор: Олесь Рубан

Оценка материала:

5.00 / 1
Інфантилізм поширюється. Україна не спромоглася модернізуватися, а вже зазнає розбещення незрілими кальками постмодерну 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
09.12.2021 613
Еще колонки: Колонки / Блоги