<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
Бізнес
Економіка
12.12.2021 449

Тепличні комбінати України зазнають збитків через дорожнечу енергоносіїв

Українські тепличні комбінати не працюють через дорожнечу газу, але продовжують платити за некористування газовою мережею.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє аналітична платформа плодоовочевого бізнесу Еast-fruit.

Як заявив президент асоціації «Теплиці України» Євген Чернишенко, тепличні комбінати, які опалювалися газом, наразі простоюють і при цьому платять абонплату за доставку газу, незалежно від того, користуються газом чи ні.

Так, комбінат «Тепличний» у селі Калинівка Київської області перестав купувати газ 14 жовтня, рослини поступово відмерли з настанням холодів. При цьому підприємство сплачує по 25 млн грн на місяць абонплати за використання газових мереж.

Якщо ж тепличний комбінат фізично від'єднати від газової мережі, під час його запуску піде багато місяців на виготовлення нового проєкту підключення та значні кошти.

За його словами, невеликі підприємства, які опалюються трісками та вугіллям, теж відчувають подорожчання. Адже незначну частину газу вони використовували для отримання вуглекислого газу для кращого росту рослин.

Крім того, подорожчало альтернативне паливо. В результаті ринок повністю заповнила імпортна теплична продукція теплих країн, які не відчули подорожчання газу.

Президент асоціації теплиць повідомляє, що ціна газу для теплиць становить близько 43,6 тис. грн за 1000 кубометрів. Дорожчає й електроенергія, її ціна у листопаді становила 5,02 грн/кВт-година. Через дорожнечу електроенергії зупинилися навіть квіткові теплиці, які вимагають менше газу, але багато електроенергії на доосвітлення.

«Навесні виживуть лише плівкові теплиці з досить примітивними технологіями, які не сертифіковані за жодними стандартами», – додав Чернишенко.

Як повідомляв Укрінформ, стартові ціни на природний газ ресурсу грудня на Українській енергетичній біржі 30 листопада – 3 грудня 2021 року зросли на 27,03%.

За оцінками Національного банку, середня ціна газу наступного року становитиме 460 дол. за 1 тис. кубометрів, нафти – 67 дол. за барель.

Оценка материала:

5.00 / 1
Тепличні комбінати України зазнають збитків через дорожнечу енергоносіїв 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
12.12.2021 449
Еще материалы раздела «Економіка»