НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
24.12.2021 643

Саджати чи не саджати? Тяжкий вибір для Зеленського

Сергій Гайдай, політтехнолог: Порошенко – найвигідніший його політичний суперник. Щомісяця соціологічні компанії показують нам його почесне друге місце після Зеленського. Це давно не 25%, які клеять собі порохоботи на аватарки, це ледь ледь 13%. Але також соціологи показують, що у Порошенка найбільший антирейтинг – десь за 70%. Тут він у компанії Медведчука та Януковича. І це найкращий «технічний» кандидат для нинішнього президента.

Якщо на майбутніх президентських виборах Зеленський опиниться разом із Порошенком на фінішній прямій другого туру – це гарантована перемога і другій президентський термін для Зе. Найкращого суперника для нього і не придумаєш. Важко знайти іншого такого токсичного персонажа в політиці, якого так не любить більшість українських виборців, і на тлі якого Володимир Олександрович виглядає ще більш-менш пристойним хлопцем.

Більше того, Петро Олексійович сьогодні робить все, щоб цей статус підтверджувати. Таке відчуття, що штаб Зеленського уклав з ним спеціальний контракт.

Колись я спробував розгадати роль Олега Ляшка в політиці. Мені здавалося, що він на службі великих політичних інвесторів працює каналізатором. Каналізував він здебільшого опозицію та опозиційні рухи. Йому особливо нічого для цього і робити було не варто. Просто приєднуватись, очолювати їх і обливати брудом їх лідерів. Думаю, з дуже неабиякою вигодою для особистого добробуту, якщо судити по його подальшим майновим деклараціям.

Сьогодні цю роль каналізатора патріотичної опозиції виконує Петро Олексійович. І не гірше ніж Ляшко. Щоправда, я думаю без жодних гонорарів. Він і так людина не бідна. Очевидно, там вигода інша – зберегти свої капітали, нажиті такою непосильною працею, прикрившись політичними гаслами.

Він уривається похайпувати в ефір парламентського телеканалу «Рада». Каналу маловідомого глядачу, і яким вирішила користуватися Банкова як новим інформаційним майданчиком для боротьби з конкурентами. Відмінний хід для підвищення рейтингу цього каналу

Він боягузливо біжить від слідчих, які принесли йому повістку на допит у ДБР, обкладаючи на камеру матюками водія. І за дві години опиняється у літаку на Стамбул. Гетьман (тепер це слово розшифровують як «геть! ман») виявився несправжнім.

Значить вигідно не саджати?

Але з іншого боку – 40% виборців, які приєдналися до Зеленського у другому турі, голосували зовсім не за Зеленського. Вони голосували проти Порошенка. Та в принципі й усі 73% виборців Зеленського не хотіли більше бачити Порошенка ні у владі, ні в політиці.

Це прояв соціального запиту, який в українському суспільстві формується вже 30 років.

Запит на справедливість.

Саме цей запит змушує українців виходити на Майдани. Великі та малі. Повставати у Врадіївці. Брати участь у протестних акціях. Голосувати на виборах проти чергової влади.

Саме ці обіцянки давали Ющенко, Порошенко та Зеленський: «Бандитам – тюрми», «Закон один для всіх», «Руки поодрубаю за корупцію», «Прийде весна – саджати будемо». Саме їх досі не виконано.

Давно назріло змінити цей головний принцип української держави: правлячому класу закони неписані, а решті, навіть не закон – беззаконня.

І посадити головного фаворита цієї системи, що найяскравіше ілюструє всю несправедливість системи – колишнього президента. Це буде рішення історичне для України та повчальне для української політики.

Вся біографія Порошенка – це дуже вдале та цинічне використання цього принципу, як імітуючи політичну діяльність, прикриваючись патріотичними гаслами, змінюючи партії та посади у владі, даючи і не виконуючи фантастичні обіцянки виборцям, цинічно брешучі українцям, реалізовувати головну пристрасть свого життя – нарощувати свій капітал та активи.

Невідомо скільки балів це дасть у рейтинг президентові нинішньому, але додасть прихильників і аргументів на його користь гарантовано.

Значить саджати?

І ось тут у мене є великі сумніви. А чи зможуть? Для того, щоб притягнути до відповідальності колишнього президента, потрібна ефективна правоохоронна та незалежна судова система. Чи є у нас у країні така?

Сучасну корумповану систему, цих продажних суддів, які ніяким чином ні до Закону, ні до Права не мають відношення, наші можновладці і Порошенко теж, вибудовували всі 30 років незалежності. Систему із суддями, типу Чауса. Систему, яка могла розправитися тільки на замовлення влади з політичними супротивниками. А ось притягнути до покарання злочинців наділених владою, зв'язками та грошима – ні. Ну чи як виняток, посадити ненадовго Лозінського за вбивство селянина, чи за корупцію суддю Зварича.

І нинішня влада її не демонтувала та нову не створила. А без незалежного та справедливого суду процес над Порошенком із тріумфу Зеленського може перетвориться на його поразку і ганьбу.

Тяжкий вибір для Зеленського

І замість післямови. Це моє інтерв'ю, яке у мене в 2015 році взяла Galya Plachynda чимало здивувало моїх друзів і знайомих.

https://iamir.info/news/sergej-gajdaj-poroshenko-ujdet-iz-vlasti-kuda-bolee-dramatichno-chem-yanukovich?fbclid=IwAR0eekVgAYprm2tQMfndlqoMODIijotnJMvtMXTdTYUVKVyhqAWyJkRo0S0

Цікаво, а зараз що ви думаєте про мої «пророцтва» ще тоді, коли альтернативи Порошенку здавалося не було, і багато хто вважав, що нам пощастило з п'ятим президентом?

269875428_10226324997092192_4299239407785754552_n

Автор: Сергій Гайдай

Оценка материала:

5.00 / 1
Саджати чи не саджати? Тяжкий вибір для Зеленського 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
24.12.2021 643
Еще колонки: Колонки / Блоги