<
НОВИНИ ДНЯ: У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: за яких умов  Коли не знаєте, що приготувати: три рецепти страв з мʼяса на вечерю  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умови  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасоквсі новини дня
Життя та Стиль
Афіша
30.12.2021 744

Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» розповів, що треба робити, якщо в дитини не збивається температура

Коли тримається висока температура, батьки готові купити будь-які ліки, щоб дитині стало краще. Маму або тата цілком можна зрозуміти. Але чи всі засоби підходять для дітей? Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» пояснив, які препарати можна дати при самолікуванні та як за допомогою простих методів знизити температуру.

Що ми одразу робимо, коли в дитини піднімається температура? Найчастіше самі вибираємо ліки або звертаємося за порадою до людини, чия думка важлива для нас. Наприклад, дзвонимо мамі або подругам.

«Але батьки повинні знати, що є лише два препарати, які можна використовувати при самолікуванні. Це парацетамол та ібупрофен,пояснив доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною». – Якщо вам пропонують дати дитині аспірин або анальгін, не слухайте цих людей».

Дітям можна лише парацетамол та ібупрофен. Використання інших препаратів при самолікуванні – це вже злочин, попередив лікар-педіатр вищої категорії.

«Якщо ви займаєтеся самолікуванням, тоді відсутність ефекту від жарознижувальних засобів – один з перших «дзвіночків», чому потрібно звернутися за допомогою до лікаря», – додав Євген Комаровський в інтерв'ю для каналу «Україна».

Що таке відсутність ефекту? Деякі батьки вважають: якщо в дитини була температура 39 градусів, а після вживання жарознижувального засобу вона не стала 36,6 – засіб не допомагає. Але це не так. Якщо температура опустилася хоча б на один градус, тоді ефект все ж таки є.

Однак існують два фактори, які впливають на ефективність жарознижувальних засобів. По-перше, це дефіцит рідини в організмі.

«Якщо в організмі мало рідини, дитині просто нема чим потіти, – пояснив кандидат медичних наук. – Тому жарознижувальний засіб не покаже свою дію».

Тоді перше, що важливо зробити – напоїти дитину. Найпростіше – приготувати смачний компот.

По-друге, дуже важлива температура повітря в приміщенні, де знаходиться дитина. Відомо, що температура повітря, яке дитина видихає, дорівнює температурі тіла. Тому якщо дитина знаходиться в приміщенні, де температура повітря приблизно 24 градуси, тоді малюк вдихає «24 градуси» і видихає «38 градусів».

«Температура навколишнього повітря є чи не головним фактором, який впливає на ефективність жарознижувальних засобів, – сказав доктор Комаровський. – Наприклад, якщо температура дорівнює 18 градусам, тоді в процесі дихання дитина втрачатиме величезну кількість тепла».

Тобто при одній і тій же вірусній інфекції в дитини, яка знаходиться в занадто теплому та непровітрюваному приміщенні, температура дорівнюватиме 38,5, а в дитини в прохолодній та чистій кімнаті вона буде 37,2 градуси.

Тому потрібно спочатку тепло одягнути дитину, провітрити приміщення, щоб повітря було прохолодним, напоїти малюка, і тоді точно не виникне питання: «Як збити температуру?»

Всі питання щодо здоров'я дітей та дорослих телеглядачі можуть поставити на сторінці програми «Ранок з Україною» @ranok_ua в Instagram.

Дивіться рубрику «Запитай у Комаровського» на каналі «Україна» у програмі «Ранок з Україною».

Оценка материала:

5.00 / 1
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» розповів, що треба робити, якщо в дитини не збивається температура 5.00 5 1
Життя та Стиль / Афіша
30.12.2021 744
Еще материалы раздела «Афіша»