НОВИНИ ДНЯ: Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіяхвсі новини дня
01.01.2022 526

НБУ посилив вимоги до банків, що видають споживчі кредити українцям

Національний банк з 1 січня 2022 року посилює вимоги до капіталу банків відповідно до раніше анонсованих планів. Ці вимоги покликані збільшити стійкість банків до потенційних кризових явищ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Зокрема запроваджується підвищення ваг ризику для незабезпечених споживчих кредитів фізичним особам зі 125% до 150%. Відтепер на кожні 10 грн кредиту банк повинен тримати 1,5 грн регулятивного капіталу. Таким чином, збільшиться частка незабезпечених споживчих кредитів, які банки фінансуватимуть не депозитами вкладників, а власним капіталом.

Крім того, 1 січня 2022 року передбачається запровадження мінімальних вимог до покриття капіталом операційного ризику у розмірі 50% розрахункового розміру зі збільшенням до 100% з 1 січня 2023 року

Відповідно до міжнародних стандартів, банки мають тримати капітал на покриття не лише кредитних, але й операційних ризиків. Вагомість вимог до капіталу під покриття операційного ризику лише зростає з огляду на нові можливості для шахрайства внаслідок переведення бізнесу в онлайн.

Також з 1 січня запланований наступний етап підвищення ваг ризику за ОВДП в іноземній валюті до 50% із подальшим зростанням до 100% з 1 липня 2022 року.

Крім того, відбудеться підвищення з поточних 25% до 50% частки вартості непрофільних активів, що вираховується з основного капіталу.

Нагадаємо, середні процентні ставки за новими кредитами банків для населення в листопаді 2021 року в національній валюті становили 31,9% річних. Порівняно з жовтнем ставки знизилися на 2,0 п. п.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ посилив вимоги до банків, що видають споживчі кредити українцям 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
01.01.2022 526
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»