НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Бізнес
Технології
21.01.2022 4957

Литва: відкриті двері для стартапів на ринок ЄС

Європа, що відкрита до інновацій та має понад 700 мільйонів споживачів, є одним із найбільш привабливих ринків для нових стартапів. Але на шляху до ЄС стартапи можуть стикнутися із бюрократичними перешкодами та обмеженнями. Хорошим варіантом є вихід на ринок Литви, що досягла значних успіхів у створенні сприятливої екосистеми для стартапів.

Про значний прогрес Литви у створенні сприятливого середовища для стартапів, свідчать наступні цифри. У рейтингу Startup Blink 2021, який оцінює екосистеми стартапів, Литва посіла 16-те місце у світі та 2-ге місце у Східній Європі. Литва також  є другою у світі та першою в Центральній та Східній Європі за простотою створення нових комерційних підприємств. У рейтингу сприятливості умов ведення бізнесу Литва посідає 11-те місце серед 190 країн. У звіті про глобальну екосистему стартапів, опублікованому Startup Genome, Литва піднялася аж на 60 позицій і зараз входить до 30 екосистем, що розвиваються у всьому світі.Також не варто забувати про високорозвинену ІТ-інфраструктуру країни — Литва посідає перше місце у світі за швидкістю Інтернет з’єднання у громадських місцях та дев'яте місце за доступністю 4G. Не дивно, що країна займає перше місце у ЄС за IT-грамотністю. 

«Литовська стартап-екосистема досягла нових висот. По-перше, у нас нарешті з'явився перший "єдиноріг" — модний ринок секонд-хенду Vinted. По-друге, цього року обіг литовських стартапів виріс більш ніж на 30%, а нові підприємства залучили рекордну суму інвестицій — понад 420 млн Євро. З кожним роком все більше і більше іноземних стартапів відкривають магазини в Литві за програмою Startup Visa Lithuania. Для деяких з них ми стаємо виходом на європейський ринок, а інші більше зосереджуються на можливості розвинути свою ідею в умовах, які сприяють інноваціям та охоплюють якість життя й баланс між роботою та особистим життям», – каже Роберта Рудокієне, керівник організації Startup Lithuania, відділу розвитку стартапів державного підприємства Versli Lietuva.

Startup Visa Lithuania — це спрощена процедура міграції, призначена для засновників стартапів за межами ЄС. Засновникам необхідно заповнити онлайн-заявку, презентувати свою ідею, команду та стратегію, а потім взяти участь у співбесіді, яка триває менше ніж годину. Після цього потрібно очікувати рішення спеціальної комісії з оцінки заяв. Команда Startup Lithuania направляє стартапи на кожному етапі та допомагає вирішувати проблеми стосовно міграції, реєстрації бізнесу тощо. За 5 років дії програми Startup Visa Lithuania понад 80 стартапів переїхали до Литви. За словами Роберти Рудокієне, умови переїзду постійно вдосконалюються — наприклад, у поточному році стартує Грантова програма “Співавторство”, що покриватиме витрати на переїзд для найбільш перспективних стартапів.

Програма Startup Visa Lithuania була започаткована у 2017 році, вона надає можливість для інноваційних компаній, які не входять до ЄС, увійти до екосистеми стартапів Литви. Програма сприяє швидкому та впорядкованому виходу на ринок ЄС, долаючи бюрократичні обмеження, і цим вже скористалися багато стартапів, в тому числі з України. Наприклад,  український стартап Workeе переніс свій бізнес до Литви всього за 2 місяці, і тепер працює на ринку ЄС.

«Нам пощастило опинитися в дружньому середовищі місцевих стартапів і отримати потужну підтримку від наших колег. Вони були готові поділитися інструментами та контактами, які допомогли розпочати бізнес. Ми обмінювалися досвідом, а згодом знайшли підтримку бізнес-ангелів і залучили перші інвестиції», — розповідає Ігор Бауман, співзасновник  Workeе.

Адмініструє програму Startup Visa Lithuania організація  Startup Lithuania  - національний фасилітатор екосистеми стартапів, який діє як посередник між швидкозростаючими бізнесами, фондами венчурного капіталу, акселераторами, startup-friendly компаніями та урядом, а також консультує поточних та потенційних учасників екосистеми.

Оценка материала:

5.00 / 2
Литва: відкриті двері для стартапів на ринок ЄС 5.00 5 2
Бізнес / Технології
21.01.2022 4957
Еще материалы раздела «Технології»