<
НОВИНИ ДНЯ: Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихідні  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Жителі яких країн готові воювати за свою країну і які у рейтингу українці — опитування  Рецепт рибного супу з лососем  Синоптик назвала точну дату, коли до України повернеться 20-градусне тепло  Інфляція в Україні прискориться: експерти назвали дві причини зростання цін  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країнувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
01.02.2022 692

Чай, кава чи цикорій: у «Головній темі» з’ясували, що бадьорить без шкоди для здоров’я

У програмі «Головна тема. Перезавантаження» з Оленою Кот на каналі «Україна», в ході унікального експерименту виявили, який з популярних напоїв дійсно здатен зарядити енергією. П’ятеро добровольців під наглядом невролога перевірили, як насправді впливають на мозок та тіло чашка чаю, кави та цикорію.

Обстеження виявило, що активність мозку в усіх добровольців у стані спокою приблизно однакова: 50-60% від загального потенціалу, що є нормою для середньостатистичної людини. У Ганни, яка випила чашку розчинної кави, та в Петра, який вживав чорний чай, активність мозку одразу збільшилась до 70%. У Ольги після заварної кави та в Олени, яка випила зелений чай, мозок «розігнався» ще більше - до 90%. А дослідження Юлії, яка пила цикорій, показало, що її мозок, а з ним і думки, стали спокійнішими, але не загальмованими.

У програмі також перевірили популярну думку про те, що чашка кави здатна дати приплив бадьорості, як і півгодини занять спортом. Лікар-невролог порівняла, як після вживання напоїв та після 30 хвилин фізичних навантажень у учасників експерименту змінився рівень гормонів дофаміну та адреналіну, котрі відповідають за приплив енергії в організмі та відчуття бадьорості. У добровольців, які вживали чорний чай, заварну та розчинну каву, і після порції улюбленого напою, і після півгодинного тренування, рівень адреналіну та дофаміну зросли однаково - майже вдвічі. В учасниці, яка обожнює зелений чай, рівень гормонів після тренування теж зріс удвічі, а от після чашки чаю - трохи менше, хоча й суттєво. Але найбільше здивували результати Юлії, яка чай та каву замінює напоєм з цикорію. 30 хвилин тренування збадьорили її так само, як і інших учасників - гормони активності підвищилися вдвічі, а от після випитого цикорію, хоча й з’явився прилив сил, рівень адреналіну та дофаміну навпаки знизився. Тобто цикорій підвищив тонус організму Юлії, але без гормональних стрибків! Невролог Тетяна Майкова пояснює це тим, що цикорій не містить кофеїну, а тонус організму забезпечують вітаміни групи B та С, а також білок кератин. Тому такий напій не провокує різкого викиду гормонів і нервового збудження, на відміну від кави та чаю.

Результати експерименту довели, що натуральна заварна кава й зелений чай - однаково стимулюють мозок майже до найвищого рівня активності та дійсно дають заряд бадьорості. Розчинна кава та чорний чай - теж збуджують мозок, але не так активно, хоча сплеск енергії дають такий самий.

«Єдиний мінус усіх чотирьох напоїв полягає у тому, що люди, котрі зловживають кофеїном, демонструють ефекти нечутливості до нього – їм необхідно пити щодня все більше і більше.
Тому зловживати кавою і чаєм не треба, оптимальна доза – одна чашка на день. А ось цикорій можна пити без обмежень, адже він має найм’якішу дію – тримає мозок та тіло активними, але без навантаження на нервову та гормональну системи»,
– пояснила невролог Тетяна Майкова.

Дивіться програму «Головна тема. Перезавантаження» у суботу о 20:00 на каналі «Україна»!

Оценка материала:

5.00 / 1
Чай, кава чи цикорій: у «Головній темі» з’ясували, що бадьорить без шкоди для здоров’я 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
01.02.2022 692
Еще материалы раздела «Суспільство»