<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Бізнес
Технології
24.02.2022 1861

Астрономи показали, як «танцюють» зірки навколо чорної діри

Група астрономів завдяки проєкту Dark Energy Survey у міжамериканській обсерваторії «Серро-Тололо» (Чилі) зробила світлину спіральної галактики NGC 1566.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space.com.

Галактика, яка отримала назву «Іспанський танцівник» через свою незвичайну форму, розташована у сузір'ї Золота Риба за близько 70 мільйонів світлових років від Землі.

Яскраво-блакитний колір «рук» галактики позначає на світлині ланцюжки яскравих молодих зірок, які розділені темними смугами пилу у той час як червоніші області ближче до центру галактики багаті на більш старіші зірки.

Невидимою в ядрі галактики залишається активна надмасивна чорна діра, яка випромінює різну кількість світла.

Зазначається, що нині NGC 1566 представляє особливий інтерес для вчених, оскільки це одна з 19 галактик, які нещодавно запущений космічний телескоп NASA «Джеймс Вебб» досліджуватиме в рамках проєкту, зосередженого на пилових хмарах сусідніх галактик.

Як повідомляв Укрінформ, телескоп Hubble зробив знімок приголомшливої пари взаємодіючих галактик Arp 298, яка розташована в сузір'ї Пегас.

Оценка материала:

5.00 / 1
Астрономи показали, як «танцюють» зірки навколо чорної діри 5.00 5 1
Бізнес / Технології
24.02.2022 1861
Еще материалы раздела «Технології»