<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.03.2022 1594

Перші грози та спека до +33: яка погода буде в Україні у квітні

Уже за кілька днів в Україні настане квітень, який буде вкрай мінливим - то похолодання, то різке потепління, а також очікуються перші грози.

Realist з'ясував, коли прийде тепло й яка очікується погода в другому місяці весни. Пише "Апостроф".

Дані Укргідрометцентру

За словами синоптиків, квітень буде теплішим і сухішим за середньостатистичний. Середня місячна температура становитиме 9-13 градусів тепла (на 6-8 градусів тепліше, ніж у березні), у Карпатах 6-8 градусів тепла, що на 1-1,5 градуса вище норми.

Опади за місяць будуть у межах 22-40 мм, у Карпатах 45-77 мм, у східних, південно-східних, Сумській, Полтавській областях та у Криму в межах норми, на решті території 70-79% норми.

"На початку квітня 2022 року в Україні очікується коливання температури повітря на 2-4 градуси вище за норму,- каже Тетяна Адаменко. -З підвищенням температури вдень до +12-17, на півдні до +20-22 градуси, до прохолодних днів з нічними температурами мінус 0-2 градуси. Під час похолодань у квітні майже щороку бувають заморозки, які можуть сягати 5-10 градусів, на північному сході 10-15 градусів, на південному узбережжі Криму - 4-6 градусів", - повідомила начальниця агрометеорології Тетяна Адаменко.

Загалом у квітні бувають і морози, наприклад, бувало й до -16 градусів, а в Карпатах та на північному сході до -22 градусів. Однак, у цьому році такі аномалії навряд чи будуть спостерігатися. Абсолютний максимум температури у квітні – 33 градуси тепла, у Карпатах – 22 градуси тепла.

Що кажуть погодні сайти

Узагальнені прогнози свідчать, що погода у квітні буде не тільки теплою, а й контрастною: десь тепло, а десь прохолодно або ж і зовсім холодно. На початку місяця імовірний мокрий сніг. Окрім цього, досить нестандартною погода буде на півдні України: у південних приморських регіонах може бути холодніше, ніж у східних та центральних.

Західні регіони

Для Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей квітень розпочнеться з дощів та продовжиться холодами, адже туди завітає циклон із півночі. Холодні зливи з можливим мокрим снігом пройдуть через північні Волинь та Рівненщину, потім зрушать південніше, аж до Буковини та Хмельниччини.

З 3 по 5 квітня відбудеться похолодання до +2-3 градусів, а вночі можуть бути заморозки. На відміну від інших, Закарпатську область захистять від холоду Карпатські гори, але першого тижня і там очікуються зливи. Після 10 квітня погода покращиться, але справжнього тепла не буде весь місяць. Вдень сонце прогріє повітря до +15-16 градусів, а вночі температура може опускатися до +4-7 градусів тепла. Друга половина квітня буде із значними опадами, після 25-го можливі сильні дощі з першими весняними грозами.

Північні регіони

Волинська, Рівненська, Житомирська, Чернігівська, Київська, Сумська області будуть змушені ще потерпіти холодну погоду. З 2 по 4 квітня погода буде майже зимовою: вдень 0+2 тепла, на Волині, у Рівненській та Житомирській областях нічні морози до -5 градусів. Дощі з мокрим снігом пройдуть скрізь, а на Сумщині сніг може навіть укрити землю.

Однак, холоди відступлять на свято Благовіщення (7 квітня) або наступного дня. Потепління буде різким, за добу-дві температура підніметься на 10-12 градусів або й більше. До травня температура буде приблизно однаковою: вдень +12-15 тепла, вночі 5-7 тепла. Проте сонце буде рідко з'являтися. А от дощі, навпаки, зачастять, у середньому через два дні на третій. Після 20 квітня можливі грози.

Центральні регіони

У центральних областях - Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська, Дніпропетровська - на початку квітня холоди прийдуть лише на Вінничину та Черкащину. Ймовірні помірні опади у вигляді дощу. На початку місяця похолодання на 3-5 градусів до 8-10 тепла. На щастя, вже з 5-7 квітня тепло повернеться: температура вдень підвищиться вдень до 15-17 градусів тепла, уночі – до 8-10 тепла. Така погода протримається у центрі України до 24-25 квітня, потім потеплішає до +20 градусів, а дощі припиняться.

Східні регіони

Найтепліше у квітні виявиться у Харківській, Луганській та Донецькій областях. Температура утримається в межах +15-17 градусів тепла вдень та +8-10 уночі. Лише з 4 по 6 число похолодає вдень до +8-10 градусів та пройдуть дощі, на Харківщині – зливи. Загалом погода очікується "рівною" та теплою з невеликими опадами. До кінця місяця прийде справжнє весняне тепло - можна буде навіть зняти набридлі курточки.

Південні регіони

Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області та Крим у цьому році далеко не першими отримають порцію весняного тепла. Одещина виявиться найпрохолоднішою областю – в середньому за місяцем +14-15 градусів вдень. На 1-2 градуси буде вищою температура у Херсонській та Миколаївській областях. Найтепліше буде у Запорізькій області та у Криму, але денні температури перевищать +20 градусів лише після 25 квітня. До цієї дати стовпчик термометра показуваме не вище +17-18 градусів. Опадів на півдні країни прогнозується небагато.

Погода на Великдень

У цьому році святкування Великодня за східним обрядом припадає на 24 квітня (за західним на 17 квітня). У цей день очікується дощова погода, а подекуди й грози. Опади з громом і блискавкою пройдуть на заході країни і поступово слабшатимуть при просуванні на схід. На Харківщині, Луганщині та Донбасі погода на Великдень очікується похмурою, але без дощу.

Оценка материала:

5.00 / 2
Перші грози та спека до +33: яка погода буде в Україні у квітні 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
29.03.2022 1594
Еще материалы раздела «Суспільство»