Життя та Стиль
Суспільство
Рибний борщ по-маріупольські: рецепт української страви
Це традиційна страва на півдні України.
Американське видання The New York Times опублікувало рецепт рибного борщу, який готують у Маріуполі. Старовинним рецептом поділилася українка Ольга Куцеріді, яка вже 15 років живе у США. Пише meta.ua.
Борщ із рибою є традиційним на півдні України, де розташовані чорноморські порти. Тут риболовля здавна займає особливе місце у житті місцевих жителів.
Для приготування борщу можна використовувати будь-яку консервовану рибу – анчоуси, бички чи шпроти.
Які інгредієнти знадобляться:
Квасоля 120 г
Лавровий лист 3 шт.
Сіль 10 г
Буряк 1 шт.
Морква 1 шт.
Цибуля ріпчаста 1 шт.
Перець болгарський 1 шт.
Картопля 4 шт.
Кріп, пучок 1 шт.
Капуста білоголова 350 г
Оливкова олія 40 мл
Пісок цукровий 5 г
Сік томатний 500 мл
Шпроти в томатному соусі 250 г
Вода 2 л
Спосіб приготування
Крок 1. Всипте квасолю у невелику миску і додайте 250 мл води. Вона має замочуватися від 3 годин до цілої ночі. Злийте воду та промийте квасолю. Налийте у велику каструлю 2 літри води, додайте замочену квасолю, лавровий лист і доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть, поки квасоля не стане м’якою, від 30 хвилин до 1 години, залежно від часу замочування та віку квасолі.
Крок 2. Поки квасоля вариться, помийте і почистіть овочі та зелень. На грубій тертці натріть буряк і моркву. Дрібно наріжте цибулю та болгарський перець. Картоплю наріжте середніми шматочками. Подрібніть кріп. Нашинкуйте капусту.
Крок 3. Нагрійте 2 столові ложки олії у сковороді на середньому вогні. Додайте натертий буряк, посипте цукровим піском і готуйте, постійно помішуючи, протягом 5 хвилин. Потім додайте моркву і готуйте до м’якості, періодично помішуючи, близько 10 хвилин. Перекладіть у миску і витріть сковороду.
Крок 4. Влийте у сковорідку 1 столову ложку олії і покладіть цибулю, що залишилася. Готуйте, періодично помішуючи, поки вона не стане м’якою і злегка не підрум’яниться (від 5 до 10 хвилин). Налийте томатний сік, доведіть до кипіння, зменште вогонь і тушкуйте 2 хвилини.
Крок 5. Коли квасоля буде готова, додайте в каструлю картоплю і буряково-морквяну суміш, доведіть до кипіння, посоліть, потім зменште вогонь і варіть, поки картопля не стане м’якою, близько 15 хвилин. Додайте болгарський перець та цибулево-томатну суміш. Дайте покипіти 10 хвилин, потім покладіть в каструлю капусту разом зі шпротами і кропом та готуйте ще 5 хвилин.
Крок 6. Вимкніть вогонь, накрийте кришкою каструлю і залиште на 20 хвилин, щоб усі аромати змішалися. Видаліть і викиньте лавровий лист та відрегулюйте кількість солі за бажанням. Насолоджуйтесь рибним борщем теплим або кімнатної температури. Подавайте з хлібом на заквасці, натертим часником.