<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні буде тепло, але в окремих регіонах - дощі: прогноз погоди на 28 квітня  Остін про ATACMS: не чудодійний засіб, але дає можливість завдавати далеких ударів  Ймовірність обвалу українського фронту зменшується, - естонська розвідка  Топ-генерал США про Abrams в Україні: обговорюємо швидку адаптацію до умов на фронті  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю  В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудькавсі новини дня
Бізнес
Економіка
07.07.2022 969

У Польщі чоловікам-заробітчанам з України почали більше платити: що сталося і наскільки зросли зарплати

Зарплати українських чоловіків-заробітчан у Польщі за останній місяць зросли на 10−15%.

Роботодавці у Польщі почали підвищувати оплату заробітчанам через те, що війна в Україні, яку розпочала РФ на чолі з диктатором Путіним, посилила проблему браку робочої сили в Польщі, особливо кваліфікованої: молоді та літні українці повертаються додому, щоб боронити землю від навали окупантів. Особливий дефіцит відчувають такі галузі, як будівництво та транспорт. Пише ТСН. 

Про це свідчать дані аналітичного центру міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal.

Як повідомляє The Warsaw, кількість пропозицій щодо працевлаштування для чоловіків постійно зростає. Лише за останній тиждень їхня кількість зросла на 40%. Це стосується як кваліфікованих, так і некваліфікованих працівників.

Найбільше українських чоловіків не вистачає:

  • на підприємствах металургійної та важкої промисловості,
  • у сфері логістики,
  • на харчових підприємствах,
  • на будівництві.

Тому, щоб хоч якось заохотити робітників, які залишилися в Польщі, роботодавці підвищують оплату. Якщо раніше мінімальна оплата низькооплачуваної роботи становила 16 злотих за годину, то зараз її підвищили до 17 злотих. Таким чином, мінімалка на місяць зросла на 400−500 злотих (2,6−3,3 тис. грн) — до 3800 злотих (25,1 тис. грн).

У середньому, виконуючи фізичну роботу у Польщі, чоловіки можуть заробити 4000 злотих (26,5 тис. грн). Кваліфіковані робітники отримують ще більше. Конкуренція серед них дуже висока, тому ставки зростатимуть і надалі.

Як вихід із ситуації, Gremi Personal пропонує клієнтам залучати працівників з Азії, зокрема з Казахстану, Узбекистану та інших країн: вони говорять російською і відносно легко можуть замінити українців. Однак, найбільшою складністю є тривале очікування таких працівників, адже процес видавання робочих віз триває кілька місяців, і відсоток відмов щодо них високий.

Нагадаємо, оформити українські паспорти тепер можна в Польщі.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Польщі чоловікам-заробітчанам з України почали більше платити: що сталося і наскільки зросли зарплати 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
07.07.2022 969
Еще материалы раздела «Економіка»