<
НОВИНИ ДНЯ: Демобілізації бути: у Раді назвали єдину умову для розгляду відповідного законопроєкту  Чи можуть українці перетинати кордон за допомогою Резерв+: роз'яснення ДПСУ  В Україну прийде антициклон Aviv. Якої погоди чекати 21 червня  Нова хвиля спеки мчить до України: розжарить до +36°  В Україні 19 червня без опадів, вдень до 32°  "Ми - не сторона конфлікту". У НАТО поставили крапку щодо відправки військ до України  Cиноптики розповіли, якою буде погода в Україні 17-21 червня всі новини дня
Політика
Європа
02.08.2022 502

Загострення на Балканах: відлуння конфлікту 20-річної давнини, яке може обернутися кривавим протистоянням

Хоча уряд частково визнаного Косова пішов на поступки - сербські протестувальники все ще не розблокували дороги.

В північних районах країни, яку досі не визнає Сербія, з'явилися плакати про особливий статус. НАТО вже заявило: в разі загострення втрутиться, щоби стабілізувати ситуацію, йдеться в ТСН.

Вже добу становище на кордоні Сербії та частково визнаного Косова чимдалі загострюється. Понад три з половиною тисячі натівських миротворців напоготові. Вантажівки з піском та важка техніка блокують обидві дороги, що ведуть на контрольно-пропускні пункти з боку Косова. У відповідь косовські прикордонники зачиняють обидва КПП, кордон посилюють місцевим спецназом та італійськими підрозділами.

В прикордонній Митровиці лунають сирени - так місцеві серби закликають приєднуватися до протестів. Є інформація про постріли в бік косовської поліції, але підтверджень немає. Мережею розходиться відео начебто з прикордонної території, на якому чути стрілянину. «Ми ще в 10 вечора вчора приїхали, поліція спитала, куди ми. Ми сказали, що повертаємося додому. Поліція заявила, що проїхати ми не зможемо», - кажуть пасажири автобуса, які очікують проїзду.

В прикордонних районах з боку Косова живуть переважно етнічні серби. Вони не вперше використовують такий спосіб комунікації з владою Приштини. Камінь спотикання - закон про національні документи і автомобільні номери. Раніше тут перетинали кордон і жили за сербськими, і категорично відмовляються переходити на інші. Від сьогодні закон, що забороняє на косовській території сербські документи і номери, мав набрати чинності.

Незалежність Косово проголосило після розвалу Югославії, тоді натівські сили втрутилися у війну після сербських етнічних чисток. Бомбардування Белграда тривали, аж допоки тоді ще югославські збройні сили не вийшли з Косова, однак його незалежності низка держав, зокрема і Україна, досі не визнає. Белград активно підтримує косовських сербів.

Напередодні риторика сербського президента Вучича мало чим відрізнялася від російської. «Ми просимо миру і шукаємо миру. Але я мушу сказати одне: ніхто не збирається здаватися. Сербія переможе. Якщо вони наважаться зневажати сербів, переслідувати сербів, убивати сербів - Сербія переможе. Це все, що я можу сказати», - заявив він.

Натівська місія робить заяву, що в разі подальшого загострення втрутиться в ситуацію.

Після зустрічі з американським послом офіційна Приштина йде на поступки: рішення про нові національні документи і автомобільні номери відтерміноване до початку осені. Це вітає і голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, і американці.

Голова американської амбасади в Косово, Джеф Говеньє, заявив, що закон про документи абсолютно доцільний і не суперечить усім угодам, але його супроводжувала тотальна дезінформація та непорозуміння, тому розумно відкласти його до того, поки людям не пояснять наслідки його впровадження.

Однак протестувальники, всупереч очікуванням Заходу, дороги не розблокували. Та навіть на в’їзді одразу до чотирьох північних районів цього ранку з’явилися плакати про їхній спеціальний статус, який не визнає влада Косова. Пункти пропуску між Косово та Сербією досі зачинені.

Оценка материала:

5.00 / 2
Загострення на Балканах: відлуння конфлікту 20-річної давнини, яке може обернутися кривавим протистоянням 5.00 5 2
Політика / Європа
02.08.2022 502
Еще материалы раздела «Європа»