<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні на вихідних вдень до 24° тепла, на півночі та сході - нічні заморозки  Поверх має значення? Як зекономити при покупці квартири в Києві  Мобілізація в Україні: стало відомо, що буде з чоловіками, які ухиляються від проходження ВЛК  У росіян справді є план захоплення Харкова чи Сум – командувач Сухопутних військ  Заморозки і антициклон Sven: синоптик розповіла про погоду на 4 травня в Україні  Шалені черги біля ТЦК Києва: в Міноборони озвучили альтернативу тривалим очікуванням  Україна має право завдавати ударів по території Росії західною зброєю — голова МЗС Британіївсі новини дня
Бізнес
Технології
27.12.2022 916

Український криголам "Ноосфера" починає новий антарктичний сезон

Українські вчені розпочали другий антарктичний сезон, вийшовши на криголамі "Ноосфера" з порту Південно-Африканської Республіки.

unian_20100716_650x410_27.12.22

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Національний антарктичний науковий центр.

Як йдеться у повідомленні Центру, флагман українського науково-дослідного флоту вирушив з Кейптауну 24 грудня і планує дістатися станції "Академік Вернадський" до кінця січня 2023 року.

"Ця експедиція є спільною з польськими колегами. Вона фінансується переважно Польською антарктичною програмою, що є дуже помічним для нас в умовах скороченого через повномасштабну війну бюджету. Тому спершу "Ноосфера" вирушить до польської антарктичної станції "Арцтовський", яка розташована на острові Кінг Джордж. Далі криголам доставить вантажі та українську команду технічних спеціалістів на українську станцію", - інформує Центр.

Завдання команди фахівців, які є членами експедиції, - завершити розпочату модернізацію інфраструктури станції.

"Цього сезону в планах заміна системи опалення, облаштування нового майданчика для зберігання човнів, роботи із заземлення дизельної та головної будівлі станції, а також низка інших невідкладних робіт, потрібних для успішної зимівлі 28-ї УАЕ", - розповіли в науковому центрі.

Крім того, у центрі повідомили, що "Ноосфера" йде до Антарктиди з великим тризубом на борту (розміром 1,25 м на 1,05 м). Два малі Державні Герби України були встановлені восени цього року під час ремонту та підготовки судна до антарктичного рейсу.

В інформації Центру нагадали, що перший антарктичний сезон "Ноосфери" відбувся з кінця січня до кінця травня 2022 року. Флагман успішно забезпечив ротацію зимівників на станції "Академік Вернадський", перезмінку полярників на польській станції "Арцтовський" та проведення унікальних досліджень із вивчення Південного океану.

На початку 2022 року РБК-Україна повідомляло, що криголам "Ноосфера" вирушив у свій перший рейс до Антарктиди. У Національному антарктичному центрі повідомили, що криголам "Ноосфера" є першим українським судном, оснащеним суперсучасною системою динамічного позиціонування.

Нагадаємо, у серпні 2021 року Україна купила британський криголам "Джеймс Кларк Росс", а 30 серпня в порту міста Фредеріксгавн (Данія) відбулася офіційна передача судна, і над ним було піднято український прапор. Наприкінці жовтня торік Україна перейменувала криголам та назвала його "Ноосфера".

Оценка материала:

5.00 / 1
Український криголам "Ноосфера" починає новий антарктичний сезон 5.00 5 1
Бізнес / Технології
27.12.2022 916
Еще материалы раздела «Технології»