НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  Українські облизні: старовинні смаколики, якими ласували наші бабусі та дідусі  Засоби для цього є. В Повітряних силах розповіли, як збивають "Циркони"  Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконуєвсі новини дня
Бізнес
Технології
10.01.2023 1429

Вчені виявили в мозку людини невідому раніше мембрану

Дослідники виявили тонку мембрану мозку, яка розділяє "чисту" і "брудну" спинномозкову рідину.

006f935fefbdec1a880546ce6ae87392_10.01.23

Під час дослідження вчені виявили нову анатомічну структуру в мозку, яка раніше ще не була описана. Пише ТСН. 

Про це пише IFL Science.

Вперше цей шар тканини був виявлений у мишей, проте згодом учені також виявили цю структуру і в мозку дорослих людей — вона отримала назву субарахноїдальної лімфатичної мембрани (SLYM).

Дослідники вважають, що ця структура відіграє важливу роль в утилізації відходів мозку, а також імунної системи — вона діє як захисний бар'єр, вкриваючи імунні клітини.

Відомо, що вона є однією з чотирьох мембран між мозком і черепом і завтовшки всього кілька клітин. Інші три — тверда мозкова оболонка, павутинна та м'яка мозкова оболонка. Разом вони є менінгеальним шаром.

За словами одного з авторів дослідження Майкена Недергаарда з Університету Копенгагена, вони з колегами припускають, що нова анатомічна структура відповідає за "фільтрацію" спинномозкової рідини — відділення "чистої" від "брудної", яка містить продукти життєдіяльності клітин.

Раніше стало відомо, що команда вчених із Дублінського коледжу Триніті заявила, що наш мозок може використовувати квантові обчислення. Якщо відкриття підтвердять, воно зможе пояснити, чому наш мозок досі перевершує суперкомп'ютери в деяких аспектах.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вчені виявили в мозку людини невідому раніше мембрану 5.00 5 2
Бізнес / Технології
10.01.2023 1429
Еще материалы раздела «Технології»