НОВИНИ ДНЯ: Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпецівсі новини дня
24.01.2023 663

Танки для Перемоги: що та коли отримає ЗСУ від союзників

Іван Киричевський: Навіть якщо поки нема остаточного рішення по Leopard 2 та Abrams, Україна все рівно посилюється танками.

- Після засідання в «Рамштайні» Польща оголосила, що підготує для ЗСУ нову танкову бригаду, та виділить відповідний комплект техніків. На думку польських же аналітиків, тут мова про діапазон до 40 танків Т-72М і до 100 БМП-1.

З’явилась новина, що Марокко як важливий союзник США в Африці виділило Україні деяку кількість своїх Т-72Б, із яких 20 уже вирушило із Чехії на поле бою проти рашистів. А ця ж новина — частина значно цікавішої історії.

Коли США на День Незалежності 2022 року оголошували про рекордний пакет допомоги, там фігурувала зокрема модернізація та передача 45 танків Т-72, за гроші американців та Нідерландів, Чехія давала власне самі танки та підрядників. До листопада минулого року ця цифра раптом «підросла» до 90 танків Т-72. А от наприкінці грудня 2022 року до цієї «танкової» історії для України підключилось Марокко, і так кількість танків для ЗСУ вже виросла до 120 одиниць. І це лише в рамках одного із пакетів допомоги від США.

Загалом виходить уже мінімум до 160 оновлених Т-72, які ЗСУ можуть отримати у найближчий час, і частина з яких може бути використана для контрнаступу восени. Не рахуючи ще 14 танків Challenger 2 від Великої Британії.

Тим більш, генсек НАТО уже анонсував рішення по передачі Leopard 2 для України. І по ньому вже намальовується попередня конфігурація, озвучена в західних ЗМІ так. Мінімум 4 країни НАТО — Фінляндія, Іспанія, Данія та Польща — готові виділити по 14 машин.

Концерн Rheinmetall готовий до квітня-травня передати ще 29 танків, які призначались для «кільцевих обмінів». Близько 90 одиниць Leopard 2 протягом наступних 4 місяців — наче й не такий потужний старт, як очікувався. З іншої сторони, пересадка нашого війська одразу декілька сотень західних ОБТ також не можлива за принципом «з місця в кар’єр», процес повинен бути поступовим.

Врешті, це ж не всі варіанти по бронетанковому підсиленню ЗСУ, які мають «в запасі» наші союзники. Наприклад, у того ж Марокко є взагалі то до 100 танків Т-72Б, в строю та на зберіганні. Ангола заявила курс на зближення і США та бажання відмовитись від радянської зброї, а там окрім 200 одиниць Т-72 є навіть 12 САУ 2С7 «Пион».

Що стосується «Леопардів» — підозріло мовчить німецький концерн KMW, котрий насправді головний виробник Leopard 2. А там «заводські» запаси можуть бути значно більші. Канада використовує свої Leopard 2 зараз хіба як «мішені» під час навчань, але й такі машини теж можуть знадобитись ЗСУ.

Навіть маленька Португалія зненацька заявила, що ще не ухвалила остаточного рішення по передачі своїх Leopard 2, хоча ця країна досі не фігурувала в «танковій» історії для України.

На полях форуму в Давосі західні партнери дотискали Швейцарію, щоб та нарешті відмовилась від «нейтралітету» в плані зброї для України. І це означає наприклад, що близько 50 «демілітаризованих» Pz 87, ліцензійної копії Leopard 2A4, можуть також «мігрувати» в потрібні руки.

При цьому всьому не варто виключати, що і під час передачі західних ОБТ для ЗСУ будуть використані прийомі «стратегічного маскування», які застосовувались під час поставок радянських літаків від країн Заходу. Бо, наприклад, виходить такий парадокс — додаткові МіГ-29 та Су-25 наша країна отримала, а звідки ці літаки надійшли — досі загадка. Хоч і минуло півроку.

По Abrams — Пентагон насправді не вигадує, коли каже, що це дуже складний в логістичному плані танк. Наприклад, якщо Т-80БВ має паливні банки на 1100 літрів (та вважається прожорливим), то Abrams — аж на 1900 літрів, і цей весь об’єм пального може спалити в бойових умовах лише за 8 годин.

Але можливо, скоро американці й цей «психологічний бар’єр» теж перейдуть.

У цій історії головне для кожного з нас — продовжувати робити все можливе, щоб наблизити Перемогу.

Автор: Іван Киричевський, блогер

Оценка материала:

5.00 / 2
Танки для Перемоги: що та коли отримає ЗСУ від союзників 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
24.01.2023 663
Еще колонки: Колонки / Блоги