НОВИНИ ДНЯ: Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочаткувсі новини дня
Бізнес
Технології
05.05.2023 529

Китайський марсохід натрапив на докази недавньої присутності води на Червоній планеті, однак є нюанси

Сніг і мороз на Марсі були ще 400 тис. років тому. Це ніщо в порівнянні з мільйонами чи мільярдами років, які розглядалися раніше.

f3e960ed800799c8ee691d06fe6cd531_05.05.23

На поверхні Марса могла бути вода ще 400 тис. років тому. Про це свідчать дані китайського марсохода Zhurong. Дослідники використовували три інструменти, щоб взяти зразки піщаних дюн з Утопії Планітії Марса, низинного регіону в північній півкулі. Дослідники вважають, що в чітко виражених соляних тріщинах цього регіону вони знайшли залишки води з набагато пізнішого часу, ніж було виявлено раніше. Пише ТСН. 

Про це йдеться у повідомленні livescience.

"Ми дійшли висновку, що ці характеристики поверхні дюн були пов’язані із залученням рідкої солоної води, яка утворилася внаслідок подальшого танення інею/снігу, що падає на поверхні дюн, які містять сіль", — розповів геофізик із китайського університету Цинь Сяогуан.

Висновки дослідження були опубліковані 28 квітня в журналі Science Advances.

Вчені шукають воду на Марсі від кінця 1800-х років, коли деякі астрономи помилково вважали, що помітили "канали", які перетинають поверхню Червоної планети. Відтоді дані, отримані з різних зондів, марсоходів і спектроскопічних інструментів, показали, що на поверхні Марса існує невелика кількість замерзлої води на полярних крижаних шапках і всередині кратерів. Решта планети, як вважають дослідники, висохла мільярди років тому.

Водночас повідомляється, що китайський марсохід, можливо, вийшов із ладу, тому що не відповідає на "дзвінки" з Землі.

Нагадаємо, напередодні астрономи виявили неподалік Сонячної системи дві суперземлі. Вони обертаються навколо червоного карлика TOI-2095.

Оценка материала:

5.00 / 1
Китайський марсохід натрапив на докази недавньої присутності води на Червоній планеті, однак є нюанси 5.00 5 1
Бізнес / Технології
05.05.2023 529
Еще материалы раздела «Технології»