<
НОВИНИ ДНЯ: Короткочасні грози з проясненнями: синоптик дала прогноз погоди в Україні на 17 травня  Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляром  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомо  В Україні 16 травня переважно без опадів, вдень до +18°  В Києві стане тепліше: прогноз на 16 травня  Натяк на потепління: як зміниться погода в Україні 16 травнявсі новини дня
18.06.2023 352

У Нацбанку нагадали, як не стати жертвою шахраїв

У Національному банку нагадали, що потрібно робити, аби не натрапити на фінансові схеми шахраїв.

Про це повідомляє пресслужба НБУ в Фейсбуці.

"Шахраї добре знають, на які больові точки "натиснути", аби отримати необхідну інформацію. В основі більшості легенд аферистів – тривожна ситуація та залякування. Приклад такої типової легенди ‒ це коли шахраї телефонують від імені працівника служби безпеки банку та повідомляють, що з вашого рахунку намагаються зняти кошти", - йдеться в повідомленні.

У межах кампанії "ШахрайГудбай" Нацбанк нагадує про головні індикатори розмови з шахраєм. Припинити розмову з шахраєм потрібно, коли ви почуєте наступне: вони запитують термін дії картки, тризначний номер на звороті картки, паролі, коди банків та мобільних операторів, пін-код до картки, керують у телефонній розмові вашими діями (просять зробити трансакцію, зняти готівку, встановити програму на ваш пристрій тощо), просять сфотографувати та переслати фото платіжної картки, лякають тим, що ваша картка заблокована, а злочинці зламали рахунок, або ж просять перейти за посиланням та зазначити всі персональні дані та реквізити платіжної картки.

У Нацбанку підкреслюють, що неважливо, яка сталася ситуація, працівники банку, НБУ, правоохоронних органів чи будь-якої іншої установи не проситимуть виконати подібні дії.

Якщо ви повідомили шахраєві реквізити картки, банківський код із смс, то потрібно негайно заблокувати картку в додатку чи телефонним дзвінком в контакт-центр банку або змінити пароль до інтернет-банкінгу. Якщо ви повідомили шахраям пароль до інтернет-банкінгу, то у такому випадку потрібно заблокувати картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу, зателефонувавши до банку за номером, зазначеним на звороті картки.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Нацбанку нагадали, як не стати жертвою шахраїв 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
18.06.2023 352
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»