<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
Прес-релізи
Інше
05.07.2023 993

12 невідомих фактів про Поділ від сайту "Мій Київ"

Про цей район ходять легенди. Хтось читав про нього в книгах, хтось бачив фільми, комусь він здається старим і непривітним. Це все про Поділ. Мій Київ зібрав для вас дванадцять невідомих фактів про незвичайний район Києва.

Факт №1: Поділ – найстаріший район Києва

Поділ виник ще за часів Київської Русі. На подолі міста (околиці) розташовувалися ремісничі майстерні та велике торжище. Відлуння того періоду можна зустріти у назвах вулиць – Хорива, Щекавицька, Кирилівська, а на місці давньоруського торжища стоїть Житній ринок.

Факт №2: Поділ був центром Києва

Після руйнування Києва татаро-монголами у 1241 році, Поділ став центром міста. Саме тут розташовувалися Магістрат, а пізніше було збудовано і ратушу.

Факт №3: Поділ не лише місце народження Михайла Булгакова, а й місце дії «Білої гвардії».

У різні часи Поділ ставав притулком для культурних та історичних діячів. Так саме на Подолі Михайло Булгаков почав писати свій знаменитий роман «Майстер та Маргарита». Саме на Подолі письменник поселив сім'ю Турбіних – героїв роману «Біла гвардія». Будинок Булгакова досі зберігся у первозданному вигляді і діє як будинок-музей.

2_05.07.2023

Факт №4: Гоголівський «Ніс» родом із Подолу

Подейкують, що, прогулюючись непривітним осіннім днем Подолом, до Миколи Гоголя прийшла ідея написати розповідь «Ніс». Щоправда, це чи вигадка досі невідома, але пам'ятник гоголівському носу шанувальники творчості письменника на Андріївському узвозі поставили.

3_05.07.2023

Факт №5: На Подолі є «дім» Британського короля

"Замок Річарда" - будова в стилі вікторіанської епохи на Андріївському узвозі має цікаву історію. Побудований на початку ХХ століття він неодноразово змінював власників. Причиною тому за київськими легендами було прокляття. Так усі власники після придбання замку раптово вмирали. А будинок і сьогодні стоїть занедбаним.

4_05.07.2023

Факт №6: На Подолі був замок литовського правителя

У 1370-80-ті роки, коли Поділ став центром Києва, на Замковій горі було споруджено дерев'яний замок литовського воєводи. Він проіснував всього 100 років, а оптом був спалений до тла монгольською навалою.

Факт №7: Поділ – колиска українських лідерів

Києво-Могилянська академія, що знаходиться в центрі Подолу, в різний час була альма-матером для видатних діячів мистецтва, науки та політики, таких як Іван Мазепа, Богдан Хмельницький, Пилип Орлик, Григорій Сковорода та багато інших.

5_05.07.2023

Факт №8: Олександр Купрін був вантажником на Подолі

Письменник Олександр Купрін на самому початку своєї творчої кар'єри жив саме на Подолі — у дешевому готелі поряд із Перехрестям Боричового узвозу та вулиці Сагайдачного. Тут він заробляв собі на їжу та оплату житла розвантаженням товарів із торгових суден.

Факт №9: По Подолу ходив трамвай

За часів Радянського Союзу з вулиці Сагайдачного прибрали трамвай, щоб збудувати станції метро Контрактова та Поштова площа. До цього прямим маршрутом можна було доїхати з Подолу до центру міста. Трамвай проїжджав Європейську площу та прямував у бік Маріїнського парку.

Продовження нашого списку можете знайти на My-Kiev.com. Ви дізнаєтесь ще 3 цікавих факти, а також більше нових подробиць про Поділ і не тільки.

Оценка материала:

5.00 / 3
12 невідомих фактів про Поділ від сайту "Мій Київ" 5.00 5 3
Прес-релізи / Інше
05.07.2023 993
Еще материалы раздела «Інше»
  • Игристые из разных стран мира — названия и характеристики Игристые из разных стран мира — названия и характеристики

    Игристое — легкий приятный на вкус алкоголь, который ассоциируется с новогодними праздниками и значимыми событиями. По привычке многие все его виды называют шампанским. При этом надпись Champagne может стоять только на винах, произведенных в Шампани классическим методом из определенных сортов винограда. Игристые, произведенные в других странах, имеют свои названия и характеристики, с которыми предлагаем вам ознакомиться.

    Інше 29.04.2024 314
  • Як урізноманітнити меню при ГВ? Як урізноманітнити меню при ГВ?

    Правильне і різноманітне харчування при грудному вигодовуванні (ГВ) відіграє ключову роль у забезпеченні не тільки здоров'я жінки, а й в розвитку і здоров'ї малюка. Дієта при ГВ повинна бути збалансованою, різноманітною і корисною, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами, та збагатити склад грудного молока.

    Інше 06.03.2024 276
  • 7 важливих порад на кожен день 7 важливих порад на кожен день

    Зір, даний природою, хороший від народження. Завдяки очам ми закохуємося в навколишній світ, але, як і будь-який орган, їх слід берегти. Найліпше допомагають це зробити профілактика та здоровий спосіб життя. Та в разі виникнення проблем потрібно негайно звернутися до лікаря, щоб скорегувати вади та повернути яскраві враження.

    Інше 27.02.2024 352
  • Час заборони: де і як люди обходили сухий закон, шукаючи горілку Час заборони: де і як люди обходили сухий закон, шукаючи горілку

    Горілка - купити з доставкою по Києву.

    Інше 20.01.2024 303
  • Практичне вивчення української мови: найкращий спосіб покращення знань для школярів Практичне вивчення української мови: найкращий спосіб покращення знань для школярів

    Коли дитина систематично виконує вправи з української мови та перевіряє їх за посібниками, її знання покращаться у найкоротший час.

    Інше 23.12.2023 310