<
НОВИНИ ДНЯ: Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
05.08.2023 8841

Коштів на добудову ЖК в Києві нема: подробиці скандалу навколо "Київміськбуду"

В КМДА розповіли, чого очікують від аудиту найбільшого забудовника столиці.

fafd1a96bd7d6efdf9c6d7e0488c02cb_05.08.23

Після гучного скандалу з Ігорем Кушніром, очільником холдингової компанії "Київміськбуд", мер Києва Віталій Кличко відсторонив його від управління компанією. Пише ТСН. 

Зазначалося, що найбільший будівельний холдинг (80% акцій якого належить громаді Києва) перевірить депутатська комісія Київради, а також міжнародні аудитори. Тим часом у самій компанії підтверджують, що у них недостатньо коштів на добудову ЖК. Інвестори побоюються, що будинки не добудують, а вони залишаться без житла.

Чи дійсно це так, хто саме перевіряє найбільшого в місті забудовника та чи є у інвесторів підстави хвилюватися про своє житло, сайт ТСН.ua розпитав Миколу Поворозника, першого заступника голови КМДА.

Коли закінчать перевірку

Чи розпочався аудит та перевірки ХК "Київміськбуд", про які неодноразово заявляла столична влада?

Так, перевірки холдингової компанії "Київміськбуд" уже розпочато. Працює тимчасова депутатська комісія Київради, а також триває аудит, який проводить спеціалізована міжнародна аудиторська компанія.

Після оприлюднення журналістського розслідування про "Київміськбуд" рішення про перевірку діяльності компанії було ухвалене на її Наглядовій раді. Так, перевірка вже розпочата. До цього процесу залучено декілька аудиторських компаній. Одна з них із "Великої четвірки", аби все досконало проаналізувати і знати, що нам робити далі.

Скільки триватиме аудит?

Я гадаю, що на початку осені ми вже будемо мати його перші результати.

Чи є вже результати перевірки компанії "Київміськбуд", яку проводили депутати Київради? Чи виявлені порушення?

Тимчасова комісія Київради теж працює. Депутати регулярно проводять засідання, вони наполовину закриті і відкриті. Наскільки я розумію, відповідно до регламенту. Члени комісії затребували від компанії певні документи, отримали їх і зараз аналізують. Гадаю, що після цього вони теж озвучать свої висновки відповідно до результату.

Експерти кажуть, що ситуація навколо об’єктів компанії "Київміськбуд" загрозлива – на добудову будинків критично не вистачає коштів. Що планує робити столична влада, аби виправити цю ситуацію?

Ситуація з ХК "Київміськбуд" нічим, власне, не відрізняється від усіх великих будівельних компаній, які працюють зараз у Києві. Вони всі зіткнулися з величезними проблемами, враховуючи загальну ситуацію на будівельному ринку під час війни – з купівлею квартир та іншою нерухомістю, яку вони будують.

У всіх забудовників наразі є питання по обігових коштах, але я б не називав цю ситуацію якоюсь надзвичайно загрозливою. Тому аудиторська компанія з "Великої четвірки" має надати відповіді на всі запитання: що потрібно робити, як потрібно реорганізовувати й налаштовувати роботу ХК "Київміськбуд" для того, щоб виходити з кризи. Причому до уваги потрібно брати ситуацію на ринку загалом, а не аналізувати роботу тільки однієї компанії.

Чи виділить місто 1 мільярд

Раніше посадовці компанії "Київміськбуд" заявляли, що просять з міського бюджету 1 мільярд гривень, щоб відновити будівництво на своїх майданчиках. Чи виділить місто такі гроші і за яких умов?

Рішення про це точно має бути не імпульсивним. Його точно ніхто не буде ухвалювати без розуміння повної ситуації, яка склалася в цій компанії. Тим більше, що Київ є власником великої частини акцій приватної акціонерної компанії "Київміськбуд", тому давайте зачекаємо, коли будуть запропоновані і, напевно, ухвалюватися якісь рішення. Зараз про це зарано говорити, бо мене завжди лякали суми – необґрунтовані, а тим більше, з багатьма нулями.

Інвестори, які вклали кошти в будівництво квартир, зараз дуже схвильовані через скандал навколо ХК "Київміськбуд", люди бояться втратити своє житло, що ви можете їм сказати?

Компанія не відмовлялася і не відмовляється від взятих на себе зобов’язань. Зараз усі працюють в умовах військового стану. Для того, щоб будувати, потрібні капіталовкладення. З цього і виникають усі інші супутні проблеми.

Я думаю, що компанія "Київміськбуд" як була, так і залишиться однією з найбільших будівельних компаній столиці, яка виконує свої зобов’язання перед інвесторами.

Раніше сайт ТСН.ua повідомляв, що будівництво житла в Києві майже зупинено: "Київміськбуд" просить мільярд, щоб завершити недобудови.

Оценка материала:

5.00 / 8
Коштів на добудову ЖК в Києві нема: подробиці скандалу навколо "Київміськбуду" 5.00 5 8
Бізнес / Нерухомість
05.08.2023 8841
Еще материалы раздела «Нерухомість»