<
НОВИНИ ДНЯ: Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у США  Дощі та зниження температури: якою буде погода в Україні наступного тижня  У Генштабі пояснили, кому необов'язково йти до ТЦК  Ветеран війни назвав головну проблему, яка стримує мобілізацію в Україні  На Великдень українцям прогнозують до +25°  Червоний Хрест робить все, щоб захистити свою російську філію — Лубінець  Експерт пояснив, що вказуватиме на початок постачання винищувачів F-16всі новини дня
Політика
Світ
03.02.2024 240

Китай попередив про можливе погіршення відносин з Україною: в чому причина – Reuters

У КНР незадоволені внесенням 14 китайських компаній до "чорного списку".

8ddf7d63facee9a9e4c27967299214c8_03.02.24

Китай попередив Україну про негативні наслідки для двосторонніх відносин через внесення китайських компаній до переліку міжнародних спонсорів війни. Пише ТСН. 

Про це в четвер, 1 лютого, повідомило агентство Reuters із посиланням на двох неназваних українських чиновників.

Попередження про погіршення відносин пролунало минулого місяця під час зустрічі посла Китаю з високопоставленими українськими урядовцями.

"Посол сказав, що все це [ситуація з чорним списком] може мати негативний вплив на наші відносини", – повідомив агентству один зі співрозмовників.

Співрозмовник агентства також наголосив, що Китай не висунув Україні жодних умов або "часових рамок", а просто висловив свою точку зору щодо списку.

Другий співрозмовник припустив, що Пекін може пов'язувати це питання з китайськими закупівлями українського зерна.

До повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року Китай був найбільшим торговим партнером України і залишається важливим споживачем українського зерна, соняшникової олії та залізної руди.

Пекін має тісні зв'язки з Москвою та утримується від критики вторгнення Росії до України, але також заявив, що суверенітет і територіальну цілісність усіх країн необхідно поважати.

Україна зарахувала 48 компаній у всьому світі, включно з 14-ма з Китаю, до переліку міжнародних спонсорів війни, чия бізнес-діяльність опосередковано допомагає або сприяє військовим зусиллям Росії.

Міністерство закордонних справ Китаю, посольство КНР у Києві та МЗС України не відповіли на запити агентства про коментарі.

Нагадаємо, раніше видання Politico повідомило, що Китай навмисно відмовляється від дипломатичних контактів з представниками українського уряду на догоду Кремлю. Під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі прем’єр-міністр КНР Лі Цян теж уникнув зустрічі із президентом Зеленським.

Оценка материала:

5.00 / 1
Китай попередив про можливе погіршення відносин з Україною: в чому причина – Reuters 5.00 5 1
Політика / Світ
03.02.2024 240
Еще материалы раздела «Світ»