НОВИНИ ДНЯ: Зупинити Путіна в Україні: Байден назвав завдання останніх місяців на посаді президента  Перед вихідними дощі в Україні продовжаться: де будуть опади  В Україні найближчим часом збережеться суха та комфортна погода  "Про безповоротне припинення спеки поки що не йдеться": синоптикиня дала прогноз для України  Погода здивує різноманітністю. Синоптик дала прогноз на 25 липня в Україні  У частині областей – дощі, а подекуди й грози: якою буде погода в Україні 24 липня  На заході дощі з грозами, а на півдні спека до +34: прогноз погоди на 24 липнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
08.02.2024 543

Близько 3 мільйонів українців працюють без офіційного оформлення

Тінізація ринку праці та високе оподаткування найманої праці призводить до того, що бажання роботодавця легалізувати свої працівників зникає. Близько 3 мільйонів осіб працюють без офіційного оформлення, а це понад 20% працездатного населення України.

Проте ситуацію можна змінити як на користь країни, так і на користь самих працівників, вважає Дмитро Олексієнко, віцепрезидент ICC Ukraine в аналітичній статті “Оподаткування, що стимулює економіку, існує. На жаль, не в Україні”.

“Багаті особи можуть використовувати різноманітні схеми для зменшення оподаткування. Наприклад, виплата дивідендів фізичній особі підприємством – платником податку на прибуток супроводжується нарахуванням і сплатою податку на доходи фізичних осіб у розмірі лише 5%. Інший приклад: дохід від усіх операцій з ОВДП, що отриманий фізичними особами, взагалі не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і з нього не сплачується військовий збір”, – описує поточний стан справ аналітик. Проте є чимало способів оздоровити поточну кризову ситуацію і змінити ставлення працедавців до оподаткування праці та тінізації зайнятості.

Впровадження прогресивної шкали оподаткування може стати одним із способів компенсувати зниження навантаження на фонд оплати праці. Якщо в країні запровадити збалансований рівень сплати податків і їх почнуть платити у значних обсягах найбагатші люди, це змінить ситуацію і змінить відношення до оподаткування в цілому.

“Адекватна сплата податків найбагатшими громадянами збільшує довіру до системи оподаткування. Питання оподаткування власників великого приватного капіталу мають розглядатися разом із компаніями, з якими вони пов'язані, щоб уникнути ухиляння від сплати податків через офшорні юрисдикції чи інші схеми”, – уточнює Дмитро Олексієнко.

Оценка материала:

5.00 / 2
Близько 3 мільйонів українців працюють без офіційного оформлення 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
08.02.2024 543
Еще материалы раздела «Економіка»