<
НОВИНИ ДНЯ: Вівсяно-картопляні котлети: рецепт пісної страви  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пунктвсі новини дня
Прес-релізи
Інше
06.03.2024 276

Як урізноманітнити меню при ГВ?

Правильне і різноманітне харчування при грудному вигодовуванні (ГВ) відіграє ключову роль у забезпеченні не тільки здоров'я жінки, а й в розвитку і здоров'ї малюка. Дієта при ГВ повинна бути збалансованою, різноманітною і корисною, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами, та збагатити склад грудного молока.

Що повинна їсти жінка при ГВ

Раціон годуючої мами, повинен включати широкий спектр продуктів, щоб забезпечити організм необхідними вітамінами, мінералами, білками і вуглеводами. Основні правила складання меню для мами при грудному вигодовуванні:

Включити у свій раціон різноманітні фрукти та овочі

Слід намагатись вживати різноманітні фрукти та овочі, щоб отримати широкий спектр вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Потрібно включити у своє меню листову зелень, ягоди, цитрусові, хрестоцвітні овочі та інші сезонні продукти.

Вибирати цільнозернові продукти

Слід звернути увагу на цільнозернові продукти, такі як коричневий рис, кіноа, цільнозерновий хліб та овес. Вони забезпечують складні вуглеводи, клітковину та необхідні поживні речовини.

Віддавати перевагу нежирним білкам

Слід включити у свій раціон нежирні джерела білка, такі як курка без шкіри, риба, боби, сочевиця, тофу та яйця. Білок важливий як для жінки, так і для зростання та розвитку її дитини.

Пам’ятати про корисні жири

Потрібно пам’ятати про корисні жири, такі як авокадо, горіхи, насіння та оливкова олія, які потрібно включити в раціон харчування при ГВ, тому що вони забезпечують незамінні жирні кислоти та допомагають розвитку мозку та виробленню гормонів.

Уникати зневоднення

Пити багато води протягом дня, щоб підтримувати оптимальну гідратацію. Грудне вигодовування може збільшити потреби жінки в рідині, тому слід випивати не менше восьми чашок води на день.

Бути обережними з кофеїном та алкоголем

Хоча невеликі кількості кофеїну та алкоголю зазвичай вважаються безпечними під час грудного вигодовування, рекомендується вживати їх у помірних кількостях. Слід обмежити споживання кофеїну та уникати надмірного вживання алкоголю.

Перевіряти наявність потенційних алергенів

Якщо є підозра, що певні продукти можуть викликати алергію або підвищену чутливість у дитини, потрібно звернути увагу на її реакцію після вживання звичайних алергенів, таких як молочні продукти, соя, пшениця, горіхи або молюски. За потреби проконсультуватись з медичним працівником.

Приймати вітамінні добавки для вагітних

Бажано продовжити приймати вітаміни для вагітних або полівітаміни, призначені для годування груддю, щоб переконатися, що всі потреби жінки і малюка в поживних речовинах задоволені.

Пам'ятайте, що дієтичні потреби кожної матері-годувальниці можуть відрізнятися, тому важливо прислухатися до свого організму і проконсультуватися з медичним працівником або дипломованим дієтологом для отримання індивідуальної поради. Це особливо важливо для тих жінок, які мають якісь особливості здоров'я або вони дотримуються особливої дієти (наприклад, вегетаріанство або веганство).

Література

1. Bzikowska A, Czerwonogrodzka-Senczyna A, Wesołowska A, Weker H. Nutrition during breastfeeding - impact on human milk composition. Pol Merkur Lekarski. 2017 Dec 22;43(258):276-280. PMID: 29298968.

2. Gila-Díaz A, Díaz-Rullo Alcántara N, Herranz Carrillo G, Singh P, Arribas SM, Ramiro-Cortijo D. Multidimensional Approach to Assess Nutrition and Lifestyle in Breastfeeding Women during the First Month of Lactation. Nutrients. 2021 May 22;13(6):1766. doi: 10.3390/nu13061766. PMID: 34067287; PMCID: PMC8224582.

3. Valentine CJ, Wagner CL. Nutritional management of the breastfeeding dyad. Pediatr Clin North Am. 2013 Feb;60(1):261-74. doi: 10.1016/j.pcl.2012.10.008. PMID: 23178069.

Оценка материала:

5.00 / 4
Як урізноманітнити меню при ГВ? 5.00 5 4
Прес-релізи / Інше
06.03.2024 276
Еще материалы раздела «Інше»