<
НОВИНИ ДНЯ: Чи справді Путін готовий до переговорів з Україною: аналітики пояснили наміри диктатора  Кожен третій росіянин схвалює ядерний удар по Україні — опитування  Байден пообіцяв демократам-губернаторам "більше спати" і скасувати пізні заходи, - CNN  Підприємці змушені підвищувати зарплати українцям, - НБУ  Як діятиме процедура зі штрафами за неоновлення даних у ТЦК від 17 липня: адвокатка пояснила алгоритм  Чи спаде спека в Україні на вихідних: синоптики дали детальний прогноз  У суботу Україну прогріє до +35°, подекуди - невеликі дощівсі новини дня
11.05.2021 550

За лаштунками звільнення CEO Henkel в Україні: обман акціонерів та ухилення від сплати податків

У квітні відбулися кадрові зміни в "Henkel в Україні": гендиректор компанії Ніна Домбровська залишила свою посаду після більш ніж трьох років роботи. Інформацію про звільнення не було офіційно опубліковано на сайті компанії, що викликає подив з огляду на її активну участь у суспільному житті та піар-кампаніях у період її призначення. Після звільнення Домбровської посаду тимчасово обійняла HR-директор Олена Єфремова-Курсік, про що також офіційно не повідомлялося.

Джерела повідомляють, що звільнення Домбровської супроводжувалося скандалом, пов'язаним з ухиленням від податків, "подвійною бухгалтерією" та маніпуляціями зі звітністю перед засновниками. За відгуками співробітників, після її призначення у компанії почалися проблеми: знизилися зарплати лінійного персоналу, погіршилося ставлення до працівників. Також повідомляється про невраховані готівкові збори з персоналу та маніпуляції з продажем продукції невідомого походження.

За інформацією джерела в аудиторських колах, звільнення Домбровської було викликане маніпуляціями з річною звітністю, внаслідок чого було штучно завищено операційний прибуток компанії. За результатами 2019 року, як випливає з річного звіту, компанія неочікувано збільшила операційний прибуток та сукупний дохід майже втричі порівняно з попереднім роком (з 158,6 до 449,1 млн. грн. та зі 164,8 до 474,4 млн. грн. відповідно).

Існує думка, що однією з причин такого фінансового прориву стали спроби керівництва компанії уникнути оподаткування: річ у тому, що у 2019 році суттєво змінилися розміри мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, ЄСВ, відбулися й інші зміни в нормах оподаткування.

За даними згаданого джерела, махінації могли бути пов'язані з реалізацією частини продукції без податкового обліку та з порушеннями у працевлаштуванні персоналу.

Ці події привернули увагу податкових органів та призвели до початку адміністративного провадження (№ 640/10117/19) проти ТОВ "Хенкель Україна".

"Джерело у консалтингово-аналітичній компанії "Про-Консалтинг" повідомило, що з одного боку, влітку 2019 року відбувся різкий стрибок попиту на товари побутової хімії на всьому українському ринку (загальноринкова тенденція); в той же час багато вітчизняних виробників різко скоротили обсяги виробництва побутової хімії (особливо рідкої), і цю нішу частково зайняла продукція Henkel. Але навіть при перерахованих складових у збільшення операційного прибутку майже втричі складно повірити і, як делікатно повідомляє джерело в "Хенкель Україна", воно є ознакою "нерегулярних операцій та одноразових подій, що вплинули на фінансові результати" (маючи на увазі відхід бухгалтерії "у тінь" з наступним виведенням неврахованих фінансових потоків в операційний прибуток), – повідомляє From-UA. – При цьому за прямою вказівкою Ніни Домбровської було проведено маніпуляції зі списання та реалізації деяких активів. А збільшення витрат на реалізацію та збут при одночасному зменшенні адміністративних витрат стало нічим іншим, як результатом маніпуляцій з метою впливу на показники прибутковості. Крім того, наступного року чистий прибуток від реалізації збільшився, а валовий та операційний прибуток знизилися, що ще раз може свідчити про махінації зі звітністю за 2019 рік".

Скандал набрав таких обертів, що ТОВ "Хенкель Україна" навіть змінила аудитора – до 2019 року ним була KPMG (яка, як кажуть інсайдери в аудиторських колах, пішла на фальсифікацію річної звітності), а з 2020 року – вже PWC.

З того моменту над гендиром Домбровською почали згущуватися хмари.

Цікаво, що у 2020 році, коли в Україні внаслідок пандемії COVID-19 попит на всі товари побутової хімії ще більш виріс, ТОВ "Хенкель Україна" не змогла покращити фінансові показники: чистий прибуток компанії знизився з 395,4 млн грн у 2019-му до 278,2 млн грн у 2020-му, що лише підтвердило нездатність топ-менеджменту ефективно керувати компанією.

Оценка материала:

5.00 / 2
За лаштунками звільнення CEO Henkel в Україні: обман акціонерів та ухилення від сплати податків 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
11.05.2021 550
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»