<
НОВИНИ ДНЯ: Пів України накриють грози: яка погода очікує нас у неділю 26 травня  Експерт про морські дрони з "Градами": СБУ знову на крок випередила росіян  Феєрія смаку! Соковиті українські сальники: як їх приготувати за старовинним рецептом  До Києва йдуть дощі: синоптики назвали точну дату, коли почнуться опади  Чи мають право правоохоронці доправляти до ТЦК людину, оголошену в розшук: пояснення голови Нацполіції  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  До України йдуть дощі: якою буде погода на наступному тижнівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
23.04.2024 1996

Меню на Великдень 2024: найкращі страви до святкового столу

Рецепти найсмачніших святкових страв - паски, м'ясних страв, салатів на Великодній стіл.

8eec9dc6654adb96821a5e614bc17249_223.04.24

Традиційно стіл на Паску повинен складатися із 40 різноманітних страв. Така кількість обумовлена кількістю днів Великого посту. Звичайно зараз так багато страв не готують, головними залишаються три страви: фарбовані яйця, паска, м'ясні страви, салати також не завадять. Пише ТСН. 

Паска — це найважливіша святкова випічка. Щоб вона була смачною, потрібно ретельно дотримуватися рецепту її приготування.

Меню на Великдень. Рецепт класичної паски

Інгредієнти для приготування класичної паски.

Для опари:

  • 0,5 л  молока, бажано 3.2%;
  • 50 г «живих» дріжджів пресованого типу;
  • 1 ст. л. цукру-піску;
  • 100 г пшеничного борошна.

Для тіста:

  • 4  яйця;
  • 2 яєчних жовтки;
  • 1 кг пшеничного борошна;
  • дві дрібки солі;
  • 200 г вершкового масла, бажано 82% жирності;
  • 300 г цукру-піску;
  • 2 пакетики ванільного цукру;
  • 50 г сушених родзинок;
  • 50 г різноколірних цукатів;
  • натерта цедра з одного цитрусового.

Як приготувати класичну паску в духовці

  • Приготувати опару. Для цього молоко прогріти до 35° C. Розкришені, можна руками, дріжджі додати в молоко, мішати їх до повного розчинення в молоці. Засипати в молоко 1 ст. л. цукру та 100 г просіяного борошна. Добре перемішати  опару та залишити її на пів години в теплі.
  • Коли опара збільшиться у 2-3 рази, додати решту борошна. Окремо змішати яйця, жовтки, цукор і сіль та акуратно ввести суміш яєць в підготовлену опару. Готове тісто повинно відстоятися мінімум 1 годину.
  • Добре розм'якшити масло, можна підтопити його на водяній бані. Влити розтоплене масло в тісто.
  • Додати в тісто заздалегідь намочені та набряклі родзинки, ванільний пісок, промиті та просушені цукати, натерту цедру цитрусових.
  • Мішати тісто руками до тих пір, поки воно не стане м'яким, в'язким,  але не липким.
  • Приготуйте заздалегідь місткість для тіста, промажте паперовою серветкою, змоченою в олії. Покладіть тісто в миску і накрийте тонким рушником, щоб не обвітрювалося. Воно повинно стояти в теплі, за годину маса вирости удвічі.
  • Коли тісто підніметься, знову треба його пом'яти. Змоченими олією долонями відокремте від маси кулю, злегка скрутіть її в долонях і покладіть на денце форми. Поставте тісто ще на 40 хвилин в тепло.
  • В попередню розігріту до 170 градусів духовку поставити тісто випікатися протягом 30-50 хвилин. Час залежить від діаметру форми, в якій випікається паска. ЇЇ готовність перевіряється дерев'яною шпажкою.
  • Після охолодження прикрасити верхівку паски глазур'ю та кондитерською посипкою.

Меню на Великдень. Рецепт м'яса, запеченого в духовці

Інгредієнти для приготування запеченого м'яса:

  • 2 кг свиної вирізки;
  • 1 столова ложка солі;
  • головка часнику середнього розміру;
  • три лаврових листочки;
  • найкраще, якщо є спеціальний набір спецій "Для м'яса".

Приготування запеченого м'яса в духовці

  • Вирізку бажано сполоснути під холодною водою.
  • Чистимо часник. Частину його нарізаємо тонкими шматочками для шпигування, решту ріжемо дрібно для натирання м'яса зверху.
  • Добре солимо м'ясо, що стекло. Робимо у ньому проколи глибше ніж до середини шматка і починаємо шпигувати шматочками часнику з лавровим листом.
  • М'ясо натираємо подрібненим часником і щедро посипаємо його спеціями зверху. Посипати потрібно так, щоб м'ясо мало вигляд, як в паніруванні.
  • Перекладаємо м'ясо у форму для запікання. Закриваємо її харчовою плівкою і ставимо в холодне місце на 4 години.
  • Запікаємо м'ясо на нижніму рівні духовки за температури 180-200 градусів протягом 1,5-2 годин, звичайно без плівки.
  • Протикаємо м'ясо зубочисткою, щоб зрозуміти його готовність. Якщо витікає прозора рідина - воно готове, якщо м'ясо кровить - необхідно запікати далі.

Меню на Великдень. Рецепт кручеників із чорносливом

Інгредієнти для приготування кручеників із чорносливом

  • 500 г свинини;
  • 200 г чорносливу;
  • 200 г твердого сиру;
  • м'ясний бульйон;
  • сіль, перець на свій смак

Приготування кручеників із чорносливом

  • Як звичайно готуємо свинячі битки.
  • Розмочений чорнослив нарізаємо шматочками.
  • Натираємо сир на терці.
  • На приготовлений биток викладаємо чорнослив та сир.
  • Завертаємо рулетики. Щоб вони не розгорталися, закріплюємо краї зубочистками.
  • Складаємо крученики в каструлю, заливаємо їх бульйоном.
  • Ставимо місткість із кручениками  в духовку на 30-35 хвилин

Меню на Великдень. Лаваш із червоною рибою

Інгредієнти для приготування лаваша із червоною рибою

  • один лаваш;
  • 180-200 г правленого вершкового сирку, можна замінити іншим;
  • 200 г малосольного філе лосося або сьомги;
  • зелень - петрушка, кінза, кріп;
  • 1 лимон.

Приготування рулету з лавашем та червоною рибою

  • Рибу порізати на шматочки.
  • Додати до неї різану зелень та сир, добре перемішати. Полити видавленим лимонним соком.
  • Розкласти рівномірно рибу з сиром та зеленню по всьому лавашу.
  • Завернути лаваш з рибою в рулет і загорнути в плівку.  Поставити рулет в холодильник на 20 хвилин.
  • Порізати рулет на частини.

Меню на Великдень. Салат із пекінки та курки

Інгредієнти для приготування салату з пекінки та курки

  • 350-400 г курячої грудки;
  • 300 г шампіньйонів;
  • 300 г пекінської капусти;
  • одна головка ріпчастої цибулі;
  • 1 помідор середнього розміру;
  • 150 г твердого сиру;
  • майонез на смак;
  • сіль дрібка.

Приготування салату з пекінки та курки

  • Пекінську капусту пошинкувати.
  • Сир натираємо на тертці.
  • Порізати шампіньйони на шматочки середнього розміру;
  • Цибулю нарізаємо скибочками;
  • Помідори нарізаємо на шматочки середнього розміру;
  • З'єднуємо капусту з сиром, шампіньйонами, цибулею, помідорами, солимо та заправляємо майонезом.

Меню на Великдень. Салат із курячою печінкою та грибами

Інгредієнти для приготування салату з курячою печінкою та грибами

  • 300 курячої печінки;
  • 300 г грибів;
  • 3 картоплини;
  • 3 яйця;
  • 150 г твердого сиру;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • сіль, перець до смаку
  • олія.

Приготування салату з курячою печінкою та грибами

  • Помиту картоплю та моркву відварити до готовності.
  • Відварити яйця.
  • Цибулю порізати кільцями.
  • Шампіньйони порізати на шматочки.
  • Обсмажити на олії шампіньйони з грибами;
  • Обсмажити на олії курячу печінку.

Викласти інгредієнти салату такий шарами:

Перший шар - натерта на терці відварена картопля з грибами та цибулею, перемащені майонезом;

Другий шар - натерта на терці відварена морква, підсмажена печінка з цибулею, перемащені майонезом;

Третій шар - натертий сир із майонезом;

Зверху посипати натертими на терці яйцями.

Оценка материала:

5.00 / 2
Меню на Великдень 2024: найкращі страви до святкового столу 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
23.04.2024 1996
Еще материалы раздела «Суспільство»