<
НОВИНИ ДНЯ: Росія, Китай та КНДР не будуть ворогами США, - Трамп назвав умову  Справа про штурм Капітолію проти Трампа: суд підвищив юридичну планку для прокурорів  Люди на пляжі - як "живий щит": Маломуж прокоментував "приліт" по відпочивальниках у Севастополі  Липень почнеться з гроз на заході України  Що робити, якщо власник виселяє з орендованої квартири раніше терміну: інструкція від адвоката  Синоптики дали прогноз на липень: яка погода чекає на українців  Спека посилиться: синоптики повідомили, якою буде погода 30 червнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.06.2024 268

Акторка і режисерка Юлія Сак: “Геній і божевілля завжди поруч”

Ми поспілкувалися з пані Юлією Сак про її творчі проєкти та кінофільми, в яких вона грає та здійснює режисуру:

Gran_28.06.24

- Пані Юліє, нещодавно у вас відбулися два концерти, поділиться, будь ласка, враженнями.

- У мене не два концерти відбулися, а набагато більше. Навіть, не можу точно перерахувати. Але, сольних концертів за травень-червень було чотири. В Мистецькому Хабі на Подолі, в галереї Печерська, музеї Марії Заньковецької і культурному центрі «Цінності». Про це повідомляють Контракти.UA.

Всі концерти пройшли прекрасно. Закривала я сезон творчим вечором в Мистецькому Хабі з сесійним гітаристом Костянтином Карачуном. Прийшло багато людей, і навіть було світло. Тільки по завершенню концерту світло вимкнули. Однак, все одно, ніхто не хотів розходитися, навіть незважаючи на відсутність світла. А в «Цінностях» ми працювали без світла. Добре, що саме ця програма, яку ми підготували, могла пройти і без світла, тому що я працювала з заслуженими артистами України – співачкою Марією Ліпінською, і органісткою, піаністкою Ганною Бубновою. Я читала авторську поезію, сонети Шекспіра. І це виглядало неймовірно! Шекспір при свічках! У 2022-му році перед новим роком я демонструвала також уривки з вистави «Шекспір, Гете» в галереї “Глобус” при свічках, тому що саме перед концертом вимкнули світло. 

- Розкажіть, будь ласка, про вашу співпрацю з режисером Валерієм Степаняном-Григоренко. 

- Валерія знаю багато років. В 2022-му році Валерій запропонував мені зіграти головну роль в його короткометражному фільмі – есеї «Осіння мелодія душі». Я погодилася. Зйомки проходили у кінці серпня. І саме за цю роль я отримала «Крила Янгола» в номінації «Краща жіноча роль» на фестивалі в Болгарії «Слов’янська казка».    

- За який саме кінофільм хронометражем 222 хвилини вас внесли до Книги українських рекордів?

- За всі наші художні фільми загалом. Ми з режисером і письменницею Ольгою Тичиною-Яновською знімаємо наші авторські художні фільми з 2015-го року. На сьогодні їх 8, і от до дня Незалежності планується прем’єра 9-го повнометражного художнього фільму «Україна – храм мого серця». За 7 - й наш фільм, присвячений Григорію Сковороді ми отримали премію ім. Григорія Сковороди від українського фонду культури. До речі, рекорд України я теж отримала напередодні дня Незалежності у 2022-му році. А в наших фільмах я працюю, як актриса, другий режисер, монтажер, звукорежисер і оператор. В фільмі «Україна – храм мого серця» я ще виступила в ролі композитора 

- Розкажіть, будь ласка, про роботу над фільмом про Григорія Сковороду. На які матеріали про видатного українського філософа і письменника ви спиралися? Як ви ставитеся до роману В. Єшкілєва “Усі кути трикутника”про Григорія Сковороду?

- Матеріали для фільму нам надав відомий композитор, актор, співак Петро Приступов, який вже багато років перебуває в Німеччині. Петро займається вивченням життя і творчості  Григорія Сковороди більше сорока років. Написав, як композитор цикл пісень «Сад Божественних пісень» на слова Г. Сковороди у власному перекладі на адаптовану сучасну українську мову. Деякі пісні з циклу звучать в нашому фільмі. Саме Петро захотів, щоб ми зняли фільм про Григорія Сковороду, і по завершенні проєкту дуже високо оцінив нашу роботу. Я в фільмі про Г. Сковороду граю всіх жінок, які були в житті Сковороди (маму, кохану, імператрицю, мудрість Софію). Так теж захотів Петро. Відзняли ми фільм за три місяці. Монтаж фільму також проходив три місяці. Наш фільм середній метр (36 хвилин). У фільмі показано самі яскраві моменти з життя Григорія Савича Сковороди. Але, нічого не вигадано заради сенсації. Максимально правдива інформація. Взагалі багато переглядали джерел, коли працювали над фільмом. Навіть зараз все не пам’ятаю. 

- Розкажіть про ваші моновистави, з якими письменниками й драматургами вам найцікавіше співпрацювати?

- Мій режисер, сценарист і драматург один – моя мама, режисер і письменниця Ольга Тичина-Яновська. Нам завжди цікаво і спокійно співпрацювати. Я теж в своїх виставах трохи режисер. А іноді, не трохи! Хоча я граю моновистави, але часто в одній виставі перевтілююся в декілька образів. Наприклад, як у виставі «Без надії сподіваюсь» про Лесю Українку. Я граю Лесю Українку, Мавку, Кассандру і Любашу з «Блакитної троянди». Переодягаюся іноді за 30 сек. Неодноразово мені говорили режисери і оператори, які знімали про мене документальні фільми, що я швидше переодягаюся, ніж солдат в армії. 

- Чи співпрацюєте ви з театром К.Х.А.Т?

- Ми не співпрацювали з колективом цього театру, але постійно бачилися і спілкувалися в будинку Актора, де працювали вони, і я багато років. Катаріна Сінчилло зі своїм чоловіком Віктором Кошелем були на моїх виставах, ми виступали в спільних концертах, але не разом. Кожний виступав зі своїм номером. 

- Можете сказати декілька слів про вашу книгу “Як розпізнати генія”. Як ви ставитеся до праць Чезаре Ломброзо “Геніальність і божевілля” і Макса Нордау “Виродження”?

- Геній і божевілля завжди поруч. Звісно, не всі генії божевільні, але всі мають шизофренію. Темою феномену геніальності я займаюся більше 20 років. Змогла не тільки зрозуміти, що таке геніальність, а й зробила деякі відкриття, про які пишу в своїй книзі «Як розпізнати генія». Завдяки цим відкриттям, можна розпізнати генія в дитині, в дорослих, в нереалізованих геніях, і т. д. Також, можна зрозуміти різницю між геніями і великими.

- Які повнометражні фільми ви зняли?

- Фільм про  Миколу Гоголя «Провидець» (1 година 30 хвилин), фільм про видатних жінок (1 година 20 хвилин), в якій входить чотири коротких метри про різних геніальних жінок. Ще раніше, було відзнято фільм «Хвилина усвідомлення» (1 година 23 хвилини), але режисером цього фільму був Кирило Кужалєв. Фільм теж складається з чотирьох короткометражних фільмів. Відзнято фільм за сценарієм і новелами Ольги Тичини – Яновської. Також Ольга була другим режисером. За цей фільм ми отримали лауреатство на фестивалі «Духовні джерела».

- Над чим ви зараз працюєте?

- І от наш ще один, новий повнометражний фільм «Україна – храм мого серця». Хронометраж 1 год. 40 хвилин. Зараз закінчуємо аранжування моєї музики з Іваном Давіденко. Також записую нові інтерв’ю для мого каналу «Зірка Фенікса ТБ», і постійно виступаю на різних майданчиках. Нещодавно на  моєму каналі було записано інтерв’ю з кінознавцем, режисером, автором книги «Українці в Голлівуді» Станіславом Сукненко, всесвітньо відомим композитором Геннадієм Татарченко, співачкою, журналісткою Галиною Ільєвою, оперною співачкою, ученицею Євгенії Мірошниченко – Тетяною Пашковою.

 

Спілкувалася Анна Лобановська, мистецтвознавиця


Біографічна довідка:

Юлія Сак – заслужена артистка естрадного мистецтва України, актриса, кінорежисер, режисер монтажу, поетеса, художниця, танцівниця. Автор та ведуча програм «Божий дар» та програми для талановитих дітей «Вундеркінд клуб». Засновниця онлайн телебачення «Зірка Фенікса ТV». Володарка Гран-Прі на багатьох театральних і літературних конкурсах. Гран – прі в Болгарії на фестивалі «Слов’янська казка» за виконання головної жіночої ролі у фільмі Валерія Степаняна – Григоренко «Розбите серце». Юлія Сак нагороджена орденами Св. Анни 1-го ступеня, Св. Миколая, Св. Варвари, св. Софії, Золотий меценат, Королеви Анни, орденом Пошани, «Культурна Дипломатія», орденом «Берегиня України». Лауреат Українсько-казахстанської премії, та літературних премії «Гілка Золотого каштану» "Івана Нечуя - Левицького".  Лауреат премії Григорія Сковороди від українського фонду культури за авторський художній фільм, присвячений Г. Сковороді "Світ ловив мене, але не спіймав" Має відзнаки «Золоте перо», «За служіння мистецтву», відзнаки третього і другого ступеню від Верховної Ради. Рейтинги: «ТОП 100 успішних українців», «Золотий фонд Нації». Лауреат премії "Найкраща Українка в професії - 2024г." Входить до книги рекордів України. «Найдовший хронометраж мульті-моно фільмів, знятих без зовнішнього фінансування. Хронометраж – 222 хвилини. Автор – Юлія Сак» За визначні заслуги перед Україною, високі професійні досягнення, вагому громадську діяльність, та благородні справи здійснені на благо Народу і Держави Юлія Сак нагороджена «Орденом Честі» та удостоєна титулу «Велика українка». Отримала головний Гран-прі України - "золоту пектораль", в номінації "Людина, яка зробила світ кращим". Юлія Сак працює за сольним проектом у творчому тандемі з режисером Ольгою Тичиною-Яновською на сцені Будинку Актора, Театрі «Сузір’я». В її творчому доробку десять моно вистав. Про актрису Юлію Сак відзнята сім документальних фільмів. Юлія Сак займається науковою діяльністю пов’язаною з феноменом геніальності. Видала п»ять збірок віршів, а також книгу «Як розпізнати генія». Юлія Сак показує благодійні вистави і концерти дітям-інвалідам, воїнам, людям літнього віку. Об’їздила з гастролями всю Україну і ближнє зарубіжжя. З 2015 року Юлія Сак з командою однодумців почали знімати авторські художні фільми. На сьогодні відзнята 12 короткометражних і повнометражних художніх фільмів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Акторка і режисерка Юлія Сак: “Геній і божевілля завжди поруч” 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
28.06.2024 268
Еще материалы раздела «Суспільство»