НОВИНИ ДНЯ: Шольц виключив постачання далекобійної зброї Україні незалежно від рішень країн НАТО  В Україні найвищий рівень смертності і найнижчий рівень народжуваності у світі – ЦРУ  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні  Хапайте парасольки: синоптик попередила, де 13 вересня литимуть дощі  У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грозивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
21.08.2024 1837

Археологи розкрили таємницю 4000-річного артефакту з кургану Тавшанлі

Нова знахідка з кургану Тавшанлі проливає світло на стародавню торговельну діяльність.

e82f9f83a162d36ebde3f7bd771458b1__21.08.24

Археологи знайшли стародавню печатку віком 4000 років у кургані Тавшанлі в турецькій провінції Кютаг'я. Цей артефакт підтверджує існування торговельних зв'язків в давнину. Місце розкопок отримало назву "Серце Кютаг'я" через форму кургану, яку виявили за допомогою аерофотознімків. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомило видання Arkeonews.

Археолог Еркан Фідан з Університету Біледжик ім. Шейха Едебалі, який очолює дослідження, визначив курган Тавшанлі як одне з найстаріших відомих поселень у регіоні. Фідан припускає, що воно могло бути важливим регіональним центром у бронзову добу. На основі знайдених доказів Фідан вважає, що приблизно 1700 року до нашої ери поселення було знищене пожежею, ймовірно, через великомасштабну атаку.

Цього року археологи знайшли керамічну печатку з фаянсу віком близько 4000 років. Фаянс того часу виготовляли шляхом глазурування кварцового ядра. Цей артефакт підтверджує, що в період переходу від ранньої бронзової доби до ассирійських торговельних колоній в Анатолії активно розвивалися торгові зв'язки на великі відстані.

Схожі печатки вже знаходили у великих торговельних центрах, наприклад, у Кюльтепе в Центральній Анатолії. Нещодавнє відкриття печатки в Західній Анатолії підтверджує, що цей регіон активно брав участь у економічних зв'язках між сходом і заходом. Це показує, що Тавшанлі був не лише поселенням, але й важливим торговельним і культурним центром.

Нагадаємо, археологи в Туреччині знайшли клинописну печатку Хетської імперії поблизу міста Бюклюкале, приблизно за 100 км від Анкари. Печатка містить напис "Той, хто порушить її, помре", що вказує на серйозні наслідки за порушення угод. Це відкриття підтверджує важливу роль Бюклюкале як хетського центру. Регіон активно використовувався в торговельних шляхах під час ассирійських колоній. Крім печатки, знайдено ще один відбиток теракотової печатки, значення якого ще не визначено.

Оценка материала:

5.00 / 3
Археологи розкрили таємницю 4000-річного артефакту з кургану Тавшанлі 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
21.08.2024 1837
Еще материалы раздела «Суспільство»