НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
 Ладо Гегечкори 02.01.2012 5602

Смолоскипна хода у Києві: нестача молоді у лавах поміркованих націоналістів

В Києві у перший день нового року відбулася традиційна смолоскипна хода на честь сто третьої річниці дня народження ідеолога українського націоналізму та лідера ОУН Степана Бандери. Замість молоді, Хрещатиком пройшлись люди середнього і похилого віку.

О шостій годині вечора учасники зібралися у парку Тараса Шевченка, біля пам’ятника Кобзарю. Більше тисячі представників таких організацій, як ВО «Свобода», Конгрес українських націоналістів, УНА-УНСО та просто автономні праві і їх численні однодумці пройшли по вулицям столиці до Майдану Незалежності під пильним спостереженням працівників силових структур. Головна мета заходу та ж сама, що і в попередні роки,  – вимога визнання партизанів з УПА та ОУН героями України та знос пам’ятника Леніну, що стоїть на бульварі Тараса Шевченка.

Смолоскипна хода відбувається вже кілька років поспіль, втім, на думку деяких учасників, саме у цьому році особливо сильно відчувалась нестача молоді у лавах націоналістів, що прийшли вшанувати пам'ять свого лідера. Зазвичай на подібних заходах можна було побачити молодиків та дівчат у камуфляжі і з прапорами «Ідея Нації» - членів «Патріоту України» та молодих автономів із «Реактора». Цього ж разу люди середнього та похилого віку з прапорами та іншою символікою українських повстанців становили переважну більшість серед тих, хто з транспарантами і смолоскипами у руках пройшов центральними вулицями Києва, а прапорів «Патріоту» та «Реактору» просто не було.

«Я навіть не пам’ятаю, щоб колись молодих хлопців було так мало, – каже Олександр, один із автономних націоналістів. – Можливо, вони просто порозумнішали, адже багатьом давно стало зрозумілим, що ходами та маршами ми не доб’ємося ніяких результатів. Як на мене, вони все частіше розчаровують».

Здається, були трохи розчаровані і працівники міліції. Не дивлячись на революційні заклики та войовничий настрій, захід пройшов напрочуд спокійно, хіба що малочисленні представники молодіжного руху запалили кілька саморобних петард.

До речі, у порівнянні із маршем на честь УПА, що також щорічно відбувається у жовтні, увага з боку правоохоронців була значно менша. Лише кілька нарядів міліції та загін бійців «Беркуту» на бульварі Шевченка. Втім, радіють з цього приводу далеко не всі, мовляв, влада вже впевнилась в тому, що жодної загрози націоналісти для неї не становлять, адже їхня діяльність протягом останніх років, здебільшого направлена на ведення пропаганди та мирні акції протесту.

«Зараз зовсім інший час, - зазначив один з ветеранів націоналістичного руху киянин Степан. – В дев’яностих роках націоналісти з УНСО або СНПУ, наприклад, становили реальну політичну силу, яку не можна було не брати до уваги. А зараз майже всі організації такого типу мають фіктивний характер, адже ніякої серйозної діяльності не ведуть, окрім мирних демонстрацій та маршів. Єдиною дієвою організацією залишався «Патріот України», я гадаю тому, що туди ішла здебільшого молодь. Але у них серйозні проблеми з законом, лідери намагаються витягнути з тюрми своїх однопартійців, і сьогодні їх прийшло лише кілька людей».

У питанні, на кого ж в такому разі покладатись усьому руху, учасники урочистої ходи абсолютно солідарні – вся надія лише на молодь. На яку саме – невідомо, ту котра була присутня на заході, чи ту котра надає перевагу більш радикальнім, а значить не законним засобам розповсюдження своєї ідеї.

Текст: Ладо Гегечкори

Фоторепортаж з місця події на Фото.Контракти.UA

Оценка материала:

4.17 / 6
Смолоскипна хода у Києві: нестача молоді у лавах поміркованих націоналістів 4.17 5 6
Політика / Україна
 Ладо Гегечкори 02.01.2012 5602
Еще материалы раздела «Україна»