<
НОВИНИ ДНЯ: На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощі  Від 18 травня для чоловіків зміняться правила перетину кордону: без якого документа не випустять  Рейтинг банків: де найбільше грошей українців  Прогноз погоди на 18-19 травня: де можливі дощі Температура повітря підвищиться.  Мобілізація з 25 років: у ЗМІ підрахували, на скільки тисяч збільшиться військо України  Мобілізація транспорту в Україні: Кабмін готує "сюрприз" для бізнесу – нардеп  Новий рівень стосунків: про що була зустріч Путіна і Сі, перші обіцянки та гучні заявивсі новини дня
Бізнес
Економіка
07.01.2013 10:00 7620

Експерт пророкує весняний обвал гривні

Обвал гривні може відбутися вже навесні цього року, вважає економічний експерт Віктор Суслов.

В. Суслов висловив таку думку, коментуючи заяви Національного банку України стосовно того, що послаблення курсу гривні не буде.

«НБУ повинен говорити про це за статусом. Жоден центральний банк у світі не говорить про те, що в нього швидко тануть резерви про те, що немає чим утримувати національну валюту, що надходження валюти до країни скорочуються, що основні експортні галузі падають. Нацбанк повинен усіх заспокоювати. Він і заспокоює», - підкреслив Суслов.

Експерт нагадав, що минулого року на підтримку стабільності Національної валюти Центробанк витратив понад 22% валютних резервів у 2012 році.

«Ми перетнули межу критичного рівня валютних резервів для України, яка становить як вважають 24-25 мільярдів доларів. При продовжені нинішньої політики НБУ буде вже загроза не поступової девальвації гривні, а її обвалу», - зазначив Суслов.

На його думку, обвал гривні може відбутися у березні-квітні, «коли пройдуть періоди значних виплат по зовнішніх боргах України. Коли потрібно буде повернути декілька мільярдів доларів Міжнародному валютному фонду, іншим кредиторам».

Для уникнення цієї ситуації, на думку експерта потрібно, щоб Україна та МВФ домовилися про нову програму кредитування або Росія пішла на поступки у питанні ціни на газ, а також реалізовувати політику заміщення імпортних товарів.

«Якщо валютний фонд дасть 15-20 мільярдів, то на якийсь час ситуація стабільності може бути продовжена. Однак недолік фонду в тому, що він вимагає реформ, а цього робити не хочеться…Другий момент це ціна на газ. Якби Росія справді пішла на жертви для України та знизила ціну на газ, то вірогідно б відпала б необхідність для витрати резервів в таких обсягах для підтримання платіжного балансу. Однак ми бачимо, що три роки цього не відбувається»,- підкреслив Суслов, слова якого передає УНН.

Оценка материала:

5.00 / 2
Експерт пророкує весняний обвал гривні 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
07.01.2013 10:00 7620
Еще материалы раздела «Економіка»