<
НОВИНИ ДНЯ: Байден заявив, що візьме участь у дебатах з Трампом  На близькій до Землі планеті може існувати життя - сенсаційне відкриття вчених  Синоптик обіцяє потепління в Україні: темперпатура підскочить ще на 5 градусів  Українців чекає більше сонця: якою буде погода з понеділка, 29 квітня  В Україні 28 квітня подекуди дощитиме, вдень до +25°  В Україні температура повітря підніметься до +25: де та коли буде найтепліше  В Україні буде тепло, але в окремих регіонах - дощі: прогноз погоди на 28 квітнявсі новини дня
11.02.2013 17992

Нацбанк пояснив правила обміну валюти для українців

Національний банк України дав роз'яснення щодо практичного застосування деяких норм Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою НБУ від 12 грудня 2002 року № 502, зареєстрованої в Мінюсті за №21/7342.

Регулятор пояснив, що проведення валютно-обмінних операцій здійснюється на підставі документів, що дають можливість з’ясувати резидентність фізичної особи. Для фізичної особи-резидента це - паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон без відмітки, що підтверджує постійне проживання за кордоном, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, що видане в Україні, посвідчення біженця, що видане в Україні, посвідка на постійне проживання в Україні.

Для фізичної особи-нерезидента це - національний паспорт громадянина іншої держави, паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відміткою в паспорті про постійне проживання за кордоном, акредитаційна картка, видана Міністерством закордонних справ України.

Під час здійснення валютно-обмінних операцій, незалежно від суми операції, касовий працівник за допомогою ксерокса робить копію першої та другої сторінки паспорта громадянина України. У разі пред’явлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон або національного паспорта громадянина іншої держави касовий працівник знімає ксерокопію першої сторінки та за наявності відмітки про постійне місце проживання також і цю сторінку, у разі пред’явлення посвідки на постійне проживання – здійснюється ксерокопіювання машинозчитуваної сторінки (сторінки даних) посвідки на постійне проживання.

Зазначені сторінки засвідчуються відбитком штампа каси банку, фінансової установи та разом з квитанцією про здійснення валютно-обмінної операції підшиваються в документах дня банку, фінансової установи. Відбиток штампа проставляється таким чином, щоб його центральна частина розміщувалася на фотографії фізичної особи.

Під час купівлі у фізичної особи залишку іноземної валюти меншого, ніж номінальна вартість мінімальної банкноти, що перебуває в обігу, копіювання документів, на підставі яких здійснена ідентифікація фізичної особи, не здійснюється.

Банк, фінансова установа, керуючись вимогами пункту 5.16 глави 5 Інструкції, може доповнювати у квитанції за формою №377-К необхідну кількість рядків для заповнення ідентифікаційних даних фізичної особи.

Під час проведення валютно-обмінних операцій на суму, що перевищує 50 тис. гривень, але яка не перевищує 150 тис. гривень, копія реєстраційного номера облікової картки платника податків не знімається та в документах дня не зберігається.

За матеріалами Незалежної асоціації банків України

Оценка материала:

5.00 / 2
Нацбанк пояснив правила обміну валюти для українців 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
11.02.2013 17992
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»