<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
21.02.2013 20:00 1756

Кількість банкоматів в країні скорочується

Кількість банкоматів в країні зростає, проте це зростання забезпечують лише 5 банків. У більшості ж своєму банки скорочують банкоматні мережі.

Для цього є кілька причин. В першу чергу, скорочення банкоматних мереж обумовлено економією банків. Далі в списку причин йде знос апаратів (їх термін служби складає приблизно 10-12 років), і пошук банками можливості для навантаження вже діючих банкоматів.

До того ж, з початком використання чіпових карток, старі банкомати потребують апгрейді, а значить, вимагають все більше коштів на своє обслуговування. А ще банки об'єднують банкоматні мережі, що дозволяє їм розширювати можливості зі зняття готівкових коштів для своїх клієнтів. Крім того, число операцій по зняттю готівки зменшується, натомість набирають обертів безготівкові розрахунки, обсяг яких в минулому році зріс практично в два рази.

Так що саме безготівкові розрахунки знижують актуальність розширення мережі банкоматів. Адже навіщо знімати гроші, щоб потім робити покупки в магазині, оснащеному пос-терміналом? Не кажучи вже про інтернет-покупки, які ростуть шаленими темпами: в інтернет-магазинах, зростання кількості транзакцій в 2012 році склав 81%. Згідно з даними НБУ, на кінець минулого року на безготівкові операції довелося 32% від усієї кількості операцій з платіжними картками.

Природно, прогрес, нові технології, а разом з ними зручність і комфорт використання безготівкових коштів бере своє, і Україна з кожним роком нарощує обсяги безготівкових розрахунків. Свою роль відіграють і курс держави на безготівкові розрахунки, і маркетингові ходи платіжних систем і банків, спрямовані на стимулювання розрахунків картками, і зростання мережі терміналів з прийому платежів, і розвиток інтернет-торгівлі.

До показників Європи нам ще далеко, але з урахуванням даних минулого року, можна припустити, що кількість безготівкових платежів в Україні вже цього року може впритул наблизитися до кількості операцій зі зняття коштів у банкоматах, розповідає «Пульс Києва».

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Кількість банкоматів в країні скорочується 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
21.02.2013 20:00 1756
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»