НОВИНИ ДНЯ: Байден і Зеленський анонсували ще одну зустріч за кілька тижнів  Загарбники не встигнуть добудувати захисні споруди для Керченського мосту цього року — Плетенчук  Синоптики дали прогноз на п'ятницю і попередили про небезпеку  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вереснявсі новини дня
15.11.2013 18:05 1670

Розмитнення полегшать, а штрафи підвищать - експерт

Можливе запровадження нових правил коригування митної вартості товарів в ході митного пост-аудиту, а не під час безпосереднього розмитнення товарів (як це зараз переважно відбувається) полегшить проходження митних процедур для бізнесу та сприятиме пожвавленню зовнішньої торгівлі України.  

Таку думку висловив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, коментуючи відповідну ініціативу Міндоходів.

Експерт вважає таку пропозицію досить збалансованою з точки зору інтересів держави та бізнесу. Адже підприємства, які працюють прозоро, зможуть швидше розмитнювати свої товари. Держава ж при виявленні спроб підприємств занизити митну вартість матиме можливість застосовувати додаткові штрафні санкції, яких наразі немає.

«Більшість автоімпортерів працює за прямими контрактами. Хоча можуть мати місце і спроби завезти автомобілі, скажімо, через кіпрські фірми-прокладки та розмитнити «Майбах» за 20 тисяч доларів у той час, як на ринку він коштує біля 500 тисяч. Намагання держави присікати ці речі закономірне. Ми підтримуємо намагання боротися з цим явищем без завдання зайвих незручностей для бізнесу, який сумлінно платить податки», - констатував О. Назаренко.

На думку керівника секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрія Забловського, в процедурах визначення митної вартості доцільно переносити акцент на пост-аудит. Водночас експерт вважає оптимальним алгоритмом поступове запровадження штрафів і підвищення їх розміру, щоб серед іншого запобігти необґрунтованому застосуванню цього важеля за умов непростої бюджетної ситуації.

«Потрібний перехідний період, щоб всі механізми адекватно відпрацювати. Тут можна провести аналогію з обмеженням готівкових розрахунків, коли держава встановила досить високий 150-тисячний ліміт, хоча, очевидно, з часом буде його знижувати. Так і в настільки делікатному питанні, як визначення митної вартості, потрібний поступальний рух, щоб провести справді якісні реформи в інтересах і держави, і бізнесу. Причому заходи мають бути системними», - зауважив А. Забловський.

12 листопада під час загальноукраїнського засідання громадських рад при органах доходів і зборів глава Міндоходів О. Клименко заявив, що міністерство готове розглянути варіант перенесення процедури визначення митної вартості на етап пост-аудиту, але з підвищенням рівня відповідальності для брокерів та суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

За повідомленням УНН.

Оценка материала:

5.00 / 1
Розмитнення полегшать, а штрафи підвищать - експерт 5.00 5 1
Бізнес / Податки та право
15.11.2013 18:05 1670
Еще материалы раздела «Податки та право»